Zašto smrdi Pančevo?

PANČEVO, 23. septembar 2016. (TV Pančevo) – Kompanija "Almex", navodno već više od deset godina, fekalnu vodu sa farme pušta u reku Nadel i time zagađuje reku. Fekalije se ispuštaju iz četiri taložnika koji su kod Starog Tamiša i imaju nagib ka Nadelu, saznaje TV Pančevo.

Fekalije sa svoje farme svinja, “Almex” ispušta u reku Nadel, saopštio je sagovornik regionalne RTV Pančevo koji je želeo da ostane anoniman. On tvrdi da se ova voda ispušta već više od deset godina i da se leti, upravo od ovih voda, oseća smrad stajskog đubriva u gradu.

- Već koliko sam lovac, skoro desetak godina, gledam ovaj prizor skoro svaki dan dok idem u lov. Nemam reči za ovo što se dešava vezano za ispuštanje ovih fekalija. Za sve to postoje mašine koje prečišćavaju, nije potrbno da se toliko zagađuje reka. Ima u Srbiji mašine, čak mislim da u Opštini Alibunar postoji firma koja ima tu mašinu, tako da ne znam koji je razlog i zbog čega se sve ovo dešava i zašto neko mrzi reku Nadel. Ako je sad skoro neko primetio da u Pančevo počinje nešto da smrdi, svi govore da je to u pitanju PKB, nije to, nego se ispuštaju fekalije iz taložnika koji su kod Starog Tamiša. Četiri taložnika koji su spojeni jedan sa drugim i imaju nagib ka nadelu, što se iz priloženog i vidi. I to kad krene da se čiste taložnici, kad se prepune, to ne ide kroz mašine nego je najlakše da se sve izruči u Nadel – rekao je naš sagovornik.

Ovaj slučaj prijavljen je više puta, ali bezuspešno.

- Kad se ti prijavi za to vreme verovatno ima neka dojava pa se sve to sanira, zatrpa i kad dođu inspektori posle pet, šest, deset dana, toga više nema. Samo se vidi da je ovde sve iskidano, izlomljeno, da je neko već radio pre toga – dodao je naš sagovornik.

Naš sagovornik apeluje na Grad Pančevo da se pobrine za ovaj slučaj. Ističe da je to velika ekološka katastrofa, i dodaje da, ako želimo da doprinesemo očuvanju životne sredine, moramo da krenemo od zagađivača.