Volonteri očistili Tamiš

PANČEVO, 16. jun 2018. (TV Pančevo) – Pod sloganom "Aktivni za reke", na pančevačkom tamiškom keju 12. put je obeležena međunarodna manifestacija "Dan Dunava". Volonteri su od ušća Tamiša u Dunav do gradske plaže očistili levu i desnu obalu od plivajućeg otpada, dok su najmlađi učestvovali u ekološkoj likovnoj radionici.

Grad Pančevo je ove godine 12. put obeležio "Dana Dunava" akcijom "Aktivni za reke". Više od dvadeset čamaca iz Udruženja "Marko Kulić" i Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara "Tamiš" su u saradnji sa volonterima čistili levu i desnu obalu Tamiša od ušća u Dunav do Gradske plaže. Manifestacija "Dan Dunava" održava se pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Svest o značaju očuvanja reka je sve veća, kaže Milorad Timčenko iz Sekretarijata za privredu. Prema njegovim rečima, iz godine u godinu se sakuplja sve manje količine otpada, što pokazuje da su ljudi vode brigu o rekama.

Oni koji nisu mogli da se ukrcaju u čamce i sakupljaju otpad učestvovali su u likovno-ekološkoj radionici. U obeležavanju "Dana Dunava" učestvovali su članovi Udruženja likovnih umetnika "Svetionik", članovi Udruženja obolelih od multiple skleroze, Udruženje invalida rada, članovi Kluba za stara i odrasla lica Udruženje "Prepoznaj u sebi", "Na pola puta", kao i polaznici dečijeg ateljea "Mali genije". "Dan Dunava" obeležava se u 14 zemalja podunavskog sliva i predstavlja jednu od najvećih manifestacija koja okupi oko milion učesnika širom Evrope.