Vetar donosi i odnosi miris stajskog đubriva

PANČEVO, 25. jul 2016. (TV Pančevo)- Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Pančeva, danas su dva puta vršili organoleptička ispitivanja, neprijatnih mirisa u Pančevu. Kako je za radioteleviziju Pančevo, kazao Dejan Blagojević, iz odseka za aerozagađenje, neprijatni mirisi potiču od stajskog đubriva, a njihova pojava zavisi od pravca vetra koji duva.

Poslednjih nekoliko nedelja, neprijatni mirisi se osećaju u celom gradu, zbog čega se veliki broj građana žali. Zbog toga je Sekreterijat za zaštitu životne sredine uputio zahtev Zavodu za javno zdravlje u Pančevu da izvrši organoleptička ispitivanja. U ponedeljek, ujutru i u podne, zbog velikog boja žalbi građana, ispitivanja su vršena na 4 lokacije. U Ulici kej Radoja Dakića, kod Hotela Tamiš, na Kotežu i na Misi kod Sportskog centra. Povećan intezitet neprijatnih mirisa zabeležen je kod Sportskog centra, na Sodari i kod Hotela Tamiš, kaže Dejan Blagojević, iz odseka za aerozagađenje Zavoda za javno zdravlje.

- Po našem iskustvu i proceni, neprijatni mirisi potiču od stajskog đubriva. Možemo reći da je to već sezonski problem koji nastaje u ovom periodu godine, jul – avgust, kada je povećan intezitet iznosa stajskog đubriva na polja. I u zavisnosti od pravca vetra koji duva imamo pojavu neprijatnih mirisa – rekao je Dejan Blagojević iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

U svetu postoje uređaji koji pomažu ljudima, prilikom organoleptičke procene neprijatnih mirisa u ambijentalnoj sredini. Kod nas se stručnjaci oslanjaju samo na svoje čulo mirisa, ali to ne umanjuje ocenu neprijatnih mirisa, kaže Blagojević.

- Uređaji su slabo dostupni kod nas i vrlo su skupi. razlika postoji jer se sa njima može orediti i poreklo tih neprijatnih mirisa. A mi sada možemo odrediti poreklo samo na osnovu iskustva – dodao je Blagojević.

Neprijatni mirisi u Pančevu se osete već četiri godine, a građani još uvek nisu sigurni odakle potiču, ali su sigurni da im smetaju.

- Kako da ne smeta. Ja sam sada u penziji, sve više sam na Zlatiboru, ovde kada dođem ja se ugušim.

- Meni ne smeta, ali suprugi smeta. Valjda nemam taj osećaj, ali ona kaže da se jezivo oseća. Bili smo na odmoru, kada smose vratili kaže da se nešto nije pokvarilo ili šta.

- Koliko imam informacije, „PKB“. Smeta i meni i svim građanima. Pogotovo deci.

Imajući u vidu da je poslednjih dana dominantan severo – zapadni vetar, to znači da iz tog pravca vetar donosi mirise na koje se građani žale. kako je kazala Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za životnu sredinu, to znači da potiču iz Jabučko – Glogonjskog rita ili od „PKB“ korporacije.

- Sve te lokacije se ne nalaze na teritoriji grada Pančeva, tako da naša inspekcija nije nadležna za to. Ali sobzirom da je Zavod za javno zdravlje izvršio organoleptičku procenu mi ćemo zajedno sa tim rezultatima uputiti dopis Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i Sekreterijatu iz Beograda kako bi oni reagovali u skladu sa svojim mogućnostima – rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća.

Ne postoji način da se neprijatni mirisi ne osete, osim da se zabrani iznošenje đubriva na polja. Ne postoji propis u Srbiji koji bi ograničio količinu neprijatnih mirisa u vazduhu. Zbog kvaliteta života ljudi takva ofgraničenja u nekim zemljama sveta postoje.