Ukloniće se "starčevačka deponija"

Nadležne gradske službe najavljuju da će sledeće godine ukloniti starčevačku deponiju, koja u velikoj meri zagađuje vodotok Nadele. Za ovu namenu Republika će odvojiti oko 15 miliona dinara, dok će jedan deo sredstava dati i grad Pančevo. U međuvremenu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine napravio je katastar zagađivača Nadele.
Prema dokumentu koji je bio pred gradskim većnicima, kao najveći zagađivači vodotoka Nadele označeni su Industrija skroba Jabuka, ATP, Mlekara, Stari Tamiš, i DPP Starčevo. U izveštaju se navodi, da ove firme ispuštaju svoje otpadne vode, često i bez pripremnog tretmana. Prema rečima Vladimira Delje, člana Gradskog veća zaduženog za zaštitu životne sredine, ovakve stvari se više neće tolerisati.
- Svako preduzeće koje je zagađivač Nadele moraće da ispoštuje svoju Studiju o uticaju na životnu sredinu u kojoj su tačno utvrđeni rokovi za prilagođavanje proizvodnje zakonskim uslovima, rekao je Delja.
Stručnjaci su analizirali površinske vode kako Nadele tako i kanala koji se ulivaju u Nadelu. To je područje kod Skrobare i kod starčevačke deponije. Delja najavljuje da će sanacija starčevačke deponije biti prvi korak u sveobuhvatnom čišćenju ove reke.
- Biće potrebno oko 15 miliona dinara da se očisti stačevačka deponija. Veći deo će dati Republika Srbija, a jedan deo i gradski budžet, objasnio je Delja.
U poslednje 3 godine lokalna samouprava kontinuirano radi na čišćenju Nadele. Tome su se kasnije priključili i Republika i Pokrajina, pa je nedavno i očišćen jedan deo ove reke koje je odavno skoro potpuno mrtva.
Prema podacima iz 2008. godine, za čišćenje Nadele u dužini od 30 kilometara, to jest od Skrobare do Ivanova, potrebno je više od milion evra. Pre desetak dana održan je sastanak u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i tada je dogovoreno da se zbog kompleksnosti u rešavanje ovog problema uključi što više resornih institucija u Srbiji.