Tamiš, Ponjavica i kačarevačko jezero za kupanje

PANČEVO, 6. jul 2016. (TV Pančevo) – Prema poslednjim analizama Zavoda za javno zdravlje Pančevo o kvalitetu površinskih voda, voda je ispravna za kupanje na Tamišu u Pančevu i Jabuci. Pored toga, ukoliko Pančevci odluče da rashlađenje potraže u blizini Pančeva, voda je bezbedna za kupanje na Ponjavici i u Banatskom Brestovcu, kao i na kupalištu u Ivanovu i na jezeru u Kačarevu.

Iako na gradskoj plaži na Tamišu nismo sreli mnogo kupača, zbog nešto tmurnijeg vremena, Pančevci rado dolaze na reku da se prošetaju, voze bicikl i odmore. U razgovoru sa građanima čuli smo da se neki od njih povremeno kupaju na Tamišu, iako nisu sigurni u kvalitet vode

- Ima ljudi, ja kada dođem ovde drugih dana, kupaju se. Ja na plažu ne dolazim, ali imam čamac, pa sam često ovde. Više uživam na reci, više volim da boravim u prirodi, nego da se kupam, kazao je jedan sugrađanin.

- Ne kupam se ovde sigurno, nije čista voda i ne bih se kupao. Pre bih išao na neka jezera ili reke, ali ne ovde, rekao je jedan Pančevac.

- Ja nisam odavde, ja sam iz Bajine Bašte i ovde mi je mutna voda, pa se ja kao ja ne kupam, ali gledam svakog dana se neko kupa. Lepo je, sve je lepo kada ne radite, kao ja, kazao je jedan posetilac Pančeva.

Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Gradskom upravom, i ovoga leta vrši ispitivanja kvaliteta vode za kupanje. Ispitivanje voda koje je obavljeno 29. juna, pokazalo je da se može kupati na kupalištima na Tamišu u Pančevu i Jabuci, na reci Ponjavica na kupalištu u Banatskom Brestovcu i Ivanovu, kao i jezeru u Kačarevu. Kupalište "Bela stena" na Dunavu /levo i desno od špica/ i kupalište na Ponjavici u Omoljici ne mogu se koristiti za kupanje. Na kupalištu u Glogonju voda još nije uzorkovana, navodi se u saopštenju Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Pančeva.