Regata zaplovila ka Opovu

PANČEVO, 19. avgust 2016. (TV Pančevo)- Učesnici 7. Eko-regate „Tamiš“ danas su zaplovili ka Opovu. Njihov cilj je podizanje ekološke svesti o neophodnosti zaštite reka i razvoju privrednih i turističkih potencijala reke Tamiš. Učesnici regate žele da ova trasa, iz Pančeva do Opova, dobije status plovnog puta. Eko regata je od ove godine proglašena Gradskom manifestacijom.

Na Tamiškom keju, okupili su se zaljubljenici u reku i nautiku koji su odlučili da se svojim plovilima uključe u ovogodišnju „Eko regatu Tamiš“. 33 čamca krenulo je sa pančevačke obale Tamiša put Opova. Usput će svratiti u Jabuku, Glogonju i Sefkerinu, gde će sa meštanima razgovarati o tome zašto je značajno da se izborimo da se Tamiš vrati tamo gde je nekada bio. Koordinator Eko-regate Miša Timčenko, kaže da je već primetno značajno poboljšanje u čuvanju čistoće reke u svim naseljenim mestima.

-Samim tim što smo prošle godine ušli u strategiju razvoja rečnog saobraćaja Republike Srbije, možemo očekivati da ćemo sada ovu trasu, od Pančeva do Opova, proglasiti zvaničnim plovnim putem. To je isključivo zasluga jedne ovakve manifestacije. Dokazali smo i plovnost, a samim ovim predznakom, dali smo namenu ovoj regati, koja je sa ekološkim predznakom. Želeli smo da utičemo na podizanje svesti naših sugrađana i svih onih koji žive uz Tamiš – rekao je Miša Timčenko, coordinator Eko regate.

Učesnici regate na svom putu će provoditi vreme u druženju sa meštanima naselja pored kojih plove, ali i uživajući u lepoti reke i prirode.

-Ovo je sedma regata. Daj Bože da doživimo i 70-tu. Zahvalni smo našem predstavniku, kao i Gradu Pančevo. Ovo je jedna od lepših regatta a to se vidi prema članovima koliko se prijavilo – istakao je regataš Veber Franc Josef.

-Ja podržavam ovo u ime svih građana i stanovnika priobalja Tamiša, koja treba da se sačuva da mlađe generacije uživaju u čistijoj i lepšoj reci Tamiš – dodao je Josif Dećan, regataš.

-Prve godine sam učesnik regate, ali sam pre sedam godina sa Mišom i grupom drugara i prijatelja došao na ideju da napravimo jednu ovakvu manifestaciju i drago nam je sad što već poprima tradicionalni karakter – objasnio je Dragan Bosilj.

Predviđeno je da se tokom puta, regata zaustavi u nekoliko naselja, gde će učesnici regate, kao i svake godine, čistiti reku od otpada na koji naiđu.