Reciklažni centar prima sve više otpada

PANČEVO, 11. jul 2016. (TV Pančevo) – Reciklažni centar javno-komunalnog preduzeća “Higijena” mesečno primi i do 100 tona otpada za reciklažu. Najviše ima papira, plastike i stakla. Grad Pančevo podržava i podstiče razvoj reciklaže, jer time štiti životnu sredinu i smanjuje broj divljih deponija i u gradu i u selima. Grad zbog toga ulaže novac ne samo u opremanje reciklažnog centra, već i u edukaciju građana svih uzrasta o značaju reciklaže u zaštiti životne sredine.

U cilju očuvanja životne sredine, Grad je 2014. izdvojio 70 miliona dinara za infrastrukturu Centra za sakupljanje i razvrstavanje reciklabirnih marerijala i kupovinu kontejnera. Od tada, nemera je da se građani motivišu i da nerazgradive materijale poput plastike, stakla, aluminijuma i drugih donose u ovaj Centar.

-Građani i po Zakonu imaju obavezu da odvajaju ambalažni otpad i da tako čist donesu u Centar. Pravna lica su u obavezi da iz komunalnog otpada izdvajaju ambalažni otpad - rekla je Jovanka Dakić, rukovodilac sektora za upravljanje otpadom i zaštite životne sredine JKP „Higijena“ Pančevo.

U Centar, dnevno, dođe tridesetak ljudi koji ostavi ambalažni otpad i sklopi se oko 300 ugovora sa pravnim licima.

-Na nekom mesečnom nivou, prosečno, nekih šest tona tvrde plastike, 10 tona ambalažnog stakla – tegli, flaša. Oko 25 -30 tona pet ambalaže, 60 tona papira i više. Težimo da te količine budu veće – kazala je Jovanka Dakić.

Grad podržava akcije koje za cilj imaju očuvanje životne sredine i izdvaja dosta novca kako bi se ljude i edukovala o reciklaži.

-Grad Pančevo daje novac i za edukaciju za reciklažu, izdvojeno je 110 hiljada dinara, još prošle godine, za akciju “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi”. Akcija se svodi na prikupljanje ambalažnog otpada u školama, učestvuju sve škole i osnovne i srednje. Na taj način decu edukujemo kako treba da postupaju sa otpadom – dodala je Katarina Banjaji, član gradskog veća zadužen za očuvanje životne sredine i održivi razvoj.

Govoreći o značaju reciklaže, Jovanka Dakić je napomenula da je bitno i deci objasniti sve o reciklaži . Zato Higijena u saradnji sa gradskim Sekreterijatom za zaštitu životne sredine organizuje akciju “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi” u okviru koje se deca uče da sakupljaju reciklažni materijal, a oni koji sakupe najviše ovog materijala budu i adekvatno nagradjeni.