Razvoj biomase u Vojvodini

PANČEVO, 28. januar 2010. (TV Pančevo) - Pokrajinski organi vlasti, lokalna samouprava, komorski sistem i proizviđači žele da afirmišu ideju da se na berzi pojave svi koji su zainteresovani za razvoj tržišta biomase u Vojvodini, istaknuto je na radnom sastanku održanom u Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu. Trenutno je učešće obnovljivih izvora u ukupnom energetskom bilansu Pokrajine oko 2 odsto.

Najveći izazov današnjice je pronalaženje načina da se zadovolji sve veća potreba za energijom, a da se zagađenje životne sredine smanji na minimum. Srbija, kao agrarna zemlja, raspolaže dovoljnom količinomом biomase za proizvodnju energije, istaknuto je na radnom sastanku, koji su održali pokrajinski Sekretarijat za nauku i tehnologiju, Tehnički fakultet iz Novog Sada i Regionalna privredna komora na temu "Razvoj tržišta biomase u Vojvodini".

- Raspolažemo sa biomasom, ali je ne koristimo dovoljno. Mislim da bi mogli od 5 do 10 odsto da zamenimo ukupnih bioenergetskih potreba sa biomasom. Sada trenutno koristimo maksimalno 1 odsto. Znači da je veoma malo iskorišćenje. Ovaj sasatanak ima za cilj da nešto uradimo po tom pitanju. Na interesantan način to danas prezentujemo tako što ćemo napraviti berzu. Pokrajinstko Izvršno veće namerava da se napravi berza i veće su investirali u to. Problem je ako danas želite da kupite ili prodate biomasu nemate kako i gde. Znači da moramo da napravimo nekakvu organizaciju, male privatne firme, koje bi Pokrajinsko Veće pomoglo i koje bi mogle da se organizuju i rade prikupljanje, procesiranje i distribuciju biomase, rekao je za Televiziju Pančevu Dušan Gvozdenac iz Pokrajinskog centra za energetsku efikasnost.

Vojvodina ima značajan potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih vidova, a posebno treba izdvojiti biomasu i energiju vetra u Južnom Banatu.

- Prvi dobar znak je to što je porasla primena biomase u Vojvodini. To znači da su uradjena neka postrojenja i da se konačno u bilansu pojavljuje 2 posto a ne 0 posto. Znači da se dešava nešto, što je dobro.

Pre nekoliko meseci, doneta je Uredba o merama podsticaja za proizvodnju električne enrgije korišćenjem obnovljivih izvora energije i kombinovanje proizvodnjom električne i toplotne energije. Do 2010. godine od ukupne proizvodnje energije, 20 odstvo u energetskom bilansu mora biti iz obnovljivih izvora.

Jovan Petrović sa novosadskog Tehničkog fakulteta je rekao da su Pokrajinski organi vlasti započeli aktivnosti kroz otvaranje projekta "Razvoja tržista biomase u AP Vojvodini". Nedostatak podsticaja mera države, velika početka ulaganja, neadekvatan paritet cena, slaba ekonomska moć preduzeća i mala informisanost, razlozi su malog iskorišćenja alternativnih izvora energije, istakla je Marijana Balog Kormanjoš iz Regionalne komore, ukazujući da je cilj Srbije da do kraja 2012. poveća proivodnju struje iz obnovljivih izvora za 7.4 odsto u odnosu na 2007. godinu.