Promotivna vožnja Dunavom

PANČEVO, 28. jun 2016. (TV Pančevo) – Povodom završetka gradske manifestacije „Dan Dunava“, za predstavnike organizacija i udruženja koja su učestvovala u realizaciji manifestacije, priređena je promotivna plovidba Tamišom i Dunavom, brodom „Nikola Tesla“. Dvočasovna vožnja rekama uz Pančevo, bila je prilika da se skrene pažnja na značaj očuvanja vodenih tokova, životne sredine u njihovoj okolini, ali i na mogućnost organizovanja takozvane „ambijentalne nastave” na tamiškom keju.

„Dan Dunava” je manifestacija koja se organizuje u svih 14 država Evrope kroz koje ova moćna reka protiče, a poslednjih deset godina organizuje je i grad Pančevo. „Dan Dunava” je manifestacija koja, osim što promoviše značaj ove velike evropske reke, predstavlja i priliku za podizanje nivoa svesti svih onih koji su na bilo koji način povezani sa rekom, i koji na bilo koji način mogu da poprave njen kvalitet.

- Ovo je jedan generalni pristup svetskom očuvanju voda, i kao takva stvar je kod nas prepoznata pre 10 godina. Uspeli smo da završimo i ovu desetu manifestaciju „Dana Dunava” u Pančevu, koja je pokrenula ekološke aktivnosti na terenu. Sagledali smo i lepe promene, jer zatičemo mnogo manje svega onoga što ne treba da vidimo uopšte. Došlo je do promene svesti korisnike voda i ljubitelje prirode, i svih onih koji po bilo kom osnovu dolaze do reka – rekao je Milorad Timčenko, koordinator Tima za organizaciju „Dana Dunava” u Pančevu.

Život jednog grada na dve reke pravo je bogatstvo. Pančevo ga ima, ali Pančevci ponekad nisu ni svesni tog bogatstva. Ono što nam reke pružaju, što od tih rekao možemo da naučimo, ne bi trebalo da zaboravljamo. Proglašavanje „Dana Dunava” za gradsku manifestaciju predstavlja značajan korak u smeru boljeg i sdržajnijeg života pored reke.

Promotivnoj vožnji Tamišom i Dunavom prisustvovali su predstavnici preduzeća i ustanova koje su na različite načine učestvovali u realizaciji „Dana Dunava” u Pančevu. Gradska većnica za obrazovanje, Tatjana Božić, kaže u izjavi za TV Pančevo da bi bilo dobro da i pančevački učitelji deo nastave realizuju na tamiškom keju, kako bi svi zajedno bili blliže prirodi i lakše je upoznali.

- Nastava u prirodi i izlet na reke koje su veliki resurs Pančeva je značajan iz više razloga. Pre svega, da nauče nešto o zaštiti životne sredine. Kada izađu na reke, to je i prirodno, jer u učionicama i školama se realizuje nastava iz knjige. U prirodi sve to doživljavaju i vide. Radićemo na tome da mlađi razredi što više izađu nastavu u prirodi i obiđu ovaj naš Tamiš i Dunav – rekla je Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Zahvaljujući tome što se naš odnos prema rekama menja, i one su se promenile. Manifestacije poput „Dana Dunava” prava su prilika da se u rešavanje problema reka uključi što više ljudi, i da se podigne svest o značaju njihovog očuvanja.