Prvo srpsko ekološko đubrivo

PANČEVO, 26. januar 2010. (TV Pančevo) - U Regionalnoj privrednoj komori u Pančevu, Josip Molnar je predstavio đubrivo koje pripada izvornim prirodno ekološkim sredstvima, napravljeno od lekovitog bilja, prirodnih vitamina i minerala, uz najprirodniji radni proces i sunčevu energiju. Ovo organsko đubrivo, čiji je proizvođač iz Svrljiga, daje vidne rezultate.

Josip Molnar, koji se decenijama bavi proizvodnjom organskog đubriva, predstavio je jedinstveno tekuće đubrivo, proizvedeno u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima. Đubrivo se primenjuje u povrtarstvu, voćarstvu, cvećarstvu, vinogradarstvu i ratarstvu.

- Prezentujemo vam prvo srpsko organsko đubrivo. Reč je o potpuno novoj tehnologiji. Đubrivo je namenjeno organskim proizviđačima, a tamo gde se koristi unapređuje i, možemo slobodno da kažemo, leči zemlju jer je sastavljeno isključivo od lekovitog bilja. Možete ga čak i piti, potpuno je ekološki proizvod, rekao je Molnar za Televiziju Pančevo.

Povrtari iz Opova koriste čista đubriva, a ona su dobila epitet da su „lek za zemlju“.

- Samo đubrivo je jedno od osnovnih stvari za proizvodnju. Zdrava proizvodnja je bez veštačkih đubriva. Tako da će nam sigurno koristiti ovakav proizvod, rekao je Veljko Josić, poljoprivrednik iz Opova.

Kosta Trebješanin, poljoprivrednik iz Glogonja, potvrdio je da je ovakvo đubrivo od posebnog značaja i za glogonjske povrtare jer oni, više od pola godine, proizvode kontrolisanu hranu koju građani mogu da pronađu na Zelenoj pijaci.

Na prezentaciji je ukazano da su prvi domaći proizvodi dobijeni od ekstrakta lekovitog bilja za ekološku poljoprivredu i revitalizaciju tla.

Inače, Regionalna privredna komora je učinila konkretne korake na podizanju nivoa informisanosti, kada je reč o organskim đubrivima.