Ponovo smrdi stajsko đubre

PANČEVO, 21. jul 2016. (TV Pančevo)- Letnji meseci su i ove godine sa sobom doneli neprijatne mirise, za koje nadležni u gradskim sekretarijatima Pančeva i Beograda pretpostavljaju da dolaze iz kompanije „PKB“ iz Padinske Skele koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine Katarina Banjai navodi da ovi mirisi nisu štetni po zdravlje kao i da će Grad preduzeti korake ukoliko se ponovo budu osetili u vazduhu.

Neprijatni mirisi koji su se u nekoliko navrata poslednjih nedelja osetili u vazduhu uznemirili su stanovnike Pančeva i ovog leta. Gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine Katarina Banjai kaže da gradski monitoring nije registrovao nikakvo zagađenje, tako da neprijatni mirisi ne potiču iz južne industrijske zone.

–Ono što građani Pančeva znaju jeste da je ovo već četvrta godina da se ponavljaju mirisi u letnjim mesecima. Inspekcija gradskog Sekretarijata je proteklih godina ustanovila da ti neprijatni mirisi ne potiču sa teritorije Pančeva, već zbog tada dominantnog severozapadnig vetra, oni su se obratili Sekretarijatu u Beogradu. Prošle godine je Sekretarijat iz Beograda ukazao na mogućnost na mirisi mogu poticati od „PKB“ korporacije u Padinskoj skeli, koja se bavi biljnom i stočarskom proizvodnjom, na površini oko 22.000 hektara – navela je Banjai.

U letnjim mesecima dolazi do razgradnje organskih materija, a severozapadni vetar nanosi neprijatne mirise koji nisu štetni po zdravlje stanovnika, objašnjava Banjai.

–S obzirom na to da je sada dominantan taj vetar, pretpostavljamo da je isti uzročnik kao prethodnih godina. Treba naglasiti da sistem za monitoring nije utvrdio povećanje nijedne zagađujuće materije. Ovi mirisi neosporno utiču na komfor građana, ali nisu štetni po zdravlje – navela je Banjai.

Ovo je četvrta godina zaredom da Pančevci udišu ovaj neprijatan miris, a uglavnom ih buni odakle potiče.

-Smeta mi, pogotovo što sam u drugom stanju.

-Navikao sam. Nekako se ne primeti, ali se ipak oseća.

-Ne mogu da ocenim odakle taj miris, pretpostavljam iz južne zone.

-Neprijatan je miris, ne znam od čega. Sigurno nije iz južne zone. Ja sam sa Sodare, noću se oseti.

-Ne znam odakle potiče, ali smeta.

Grad do sada nije stupio u kontakt sa nadležnim beogradskim službama, kaže gradska većnica Katarina Banjai. Zbog neprijatnih mirisa u Pančevu, građani su prethodnih nedelja zvali i Centar za obaveštavanje.