Pomoću gasa do smanjenja zagađenosti

 

PANČEVO, 2. jul 2017. (TV Pančevo) – Od 14 zagađujućih materija koje se mere u našem gradu, tokom 2016. godine prekoračenja su registrovana samo kada su u pitanju čađ i suspendovane čestice i to tokom zimskog perioda. To ukazuje da ovo zagađenje potiče najviše od individualnih ložišta. Kako bi se i ovo zagađenje smanjilo od prošle godine grad finansijski pomaže građanima kako bi se priključili na gasnu mrežu i koristili ovaj energent za zagrevanje kuća.

Kvalitet vazduha u gradu se meri na 9 mernih mesta i kontroliše se koncentracija 14 zagađujućih materija koje mogu da se nađu u vazduhu. Tokom 2016. godine sem čađi i suspendovanih čestica, sve ostale su bile ispod graničnih vrenosti koje su propisane Uredbom o zaštiti vazduha, kaže Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine.

- To se tačno vidi gde su čisto stambene zone. Iako potiče i od saobraćaja i industrije. Obzirom da se povećane koncentracije identifikuju u zimskom periodu, vidimo da potiče od loženja čvrstog goriva za zagrevanje prostorija. Mi smo od prošle godine otpočeli subvencionisanje građana kako bi se priključili na gasnu mrežu i koristili ga kao energent. Za sada sam zadovoljna ovim javnim pozivom za mesec dana se prijavilo 10 građana i ostalo je mesta za još 30 - kaže Katarina Banjai, članica Gradskog veća.

Pančevci pamte da je prethodnih godina, u Pančevu sistem za monitoring kvaliteta vazduha često registrovao povećanje vrednosti benzena u vaduhu. Koncentracije benzena mere se na četiri merna mesta. Tokom prošle godine prekoračenja vrednosti, registrovana su samo na jedniom mernom mestu.

- Na jednom mernom mestu bila je povišena srednja godišnja koncentracija u odnosu na uredbu, dok na tri ostala mesta su koncentracije ispod graničnih vrednosti. tako se vidi da se trend zajednice i industrije u proteklim godinama isplatio – objašnjava Banjai.

Deo izveštaja o stanju životne sredine tokom 2016. godine posvećen je i kvalitetu površinskih i podzemnih voda. Kvalitet površinskih voda i javnih kupališta na Tamišu, Dunavu, Ponjavici i jezeru u Kačarevu, kontrolisao je, kao i ove godine, Zavod za javno zdravlje. Dunav ni prošle godine nije bio za kupanje i rekreaciju, zbog biološke neispravnosti, dok su ostala kupališta bila bezbedna.

Â