Od Jabuke do svetionika kroz Gradsku šumu

PANČEVO, 9. avgust 2016. (TV Pančevo) – Na svega par stotina metara udaljenosti od centra Pančeva nalazi se Gradska šuma, prava močvarna, prirodna oaza. U šumi postoje dve pešačke staze koje su markirane klasičnom crveno belom markacijom, ali još dosta toga trebalo bi da se uradi kako bi ovu obalu Tamiša obilazali građani.

Samo pet minuta vožnje dovoljno je da se nađete potpuno izolovani od svih gradskih dešavanja. Prelaskom na drugu obalu Tamiša nasipom, moguće je otići uzvodno dalje ka Jabuci ili nizvodno ka jednom od simbola grada – svetionicima. Ako volite prirodu i tišinu, možete otići do Gradske šume gde, kako kaže Branislav Rovčanin, direktor TOP-a, možete uživati u čistom vazduhu ali i videti neke retke ptice kao što je crna roda.

- Jedno izuzetno lepo područje, gde se nalazi uglavnom šuma i jedan veliki deo močvarnog područja. Žive veoma interesantne životinje. Tu je crna roda koja je zaštićena vrsta i evropski ugrožena vrsta ptica. Njeno stanište je u Gradskoj šumi. Čest je slučaj da sretnete srnu, zeca, fazana, a tu su i divlje svinje. Jedan stvarno izuzetno lepo područje gde možete da uživate u totalnom pravom prirodnom ambijentu – istakao je Branislav Rovčanin, direktor TOP-a.

Na području Gradske šume postoje i dve pešačke staze, koje su markirane klasičnom crveno belom markacijom. Staze su otvorene početkom decembra 2015. godine.

- Prva staza je dugačka 4 kilometara i prati stari tok Tamiša. Najvećim delom ide uz vodu i uz staro korito Tamiša. Druga staza je u dužini od 8 kilometara i namenjena je za malo ozbiljniju šetnju. Generalno obe staze su rekreativne i namena im je da budu obrazovnog tipa pa smo zato duž staze postavljali jedno desetak informativnih tabli sa određenim sadržajem vezano za sam lokalitet gde se nalazite a pričaju i o biljnom i životinjskom životu Gradske šume – rekao je Branislav Rovčanin.

Namera je da se staze obilaze sa decom, jer Gradska šuma predstavlja jedan poligon na otvorenim za izučavanje prirode, jer u ovoj prirodnoj oazi može dosta toga da se nauči, rekao je Rovčanin.