Gradonačelnik sa predstavnicima Južne zone o zagađenju

PANČEVO, 4. oktobar 2016. (TV Pančevo) – Start Rafinerije, pretakanje primarnog benzina u Petrohemiji i izuzetno nepovoljni vremenski uslovi, odgovrni su za povišene vrednosti ugljovodonika koje su zabeležene 1. oktobra, kazao je gradonačelnik Saša Pavlov, nakon sastanka sa predstavnicima Južne industrijske zone. Od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine tražiće se normiranje maksimalnih količina ugljovodonika, koje sada ne postoji, ali i drugačija merenja benzena.

Nakon aerozagađenja koje je zabeleženo između petka i subote, gradonačelnik Saša Pavlov, organizovao je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici sve tri fabrike Južne zone, predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Šimon Bančov, pokrajinski inspektor. Kao razlog zagađenja naveden je start RNP, pretakanje benzina u Petrohemiji i odsustvo vetra.

-U to vreme bilo je pretakanja primarnog benzina na pristaništu u RNP, za potrebe Petrohemije, bilo je pretakanje primarnog benzina za potrebe Petrohemije iz železničkih cisterni u samoj fabrici. A bio je i start Rafinerije, gde je bio povećan intezitet rada za preradu otpadnih voda. Fabrika za preradu otpadnih voda u Petrohemiji prerađuje otpadne vode iz RNP. To je bio mix ta tri dešavanja koje su prouzrokovale ovakve rezulatate ugljovodonika. To je smao bio pik jer je već nekoliko sati nakon toga situacija bila povoljnija – rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Najveći problem je što našim zakonskim aktima nisu propisane maksimalne količine ugljovodonika koje mogu da se nađu u vazduhu, kaže Saša Pavlov. Zbog toga, iako je obišao fabrike južne zone, Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, nije mogao da propiše mere i utvrdi ogovornost, kaže Saša Pavlov. Od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine tražiće se da se zakonski propišu vrednosti i za ove materije.

-Mi smo već kontaktirali Ministarstvo usmeno i dogovorili se da ćemo poslati dopis u kojem ćemo da iznesemo naša iskustva sa prekoračenjima. Pogotovo u ovom vremenskom periodu, oktobar, novembar. Da tražimo da se normativno opredeli visina ugljovodonika kako bi mogli da postupamo i izričemo određene mere – rekao je Pavlov.

Na sastanku sa predstavnicima Južne industrijske zone dogovoreno je da fabrike svaki dan obaveštavaju Sekretarijat za zaštitu životne sredine o aktivnostima planiranim za taj dan.

-U naredna dva meseca, kada se očekuje pojačana izloženost stabilnosti ekološke situacije, zbog pojave individualnih ložišta, jer smo u tom periodu. Poterebna je svakodnevna saradnja, sa fabrikama Južne industrijske zone, i prilagođavanje njihovih planova datim situacijama – istakao Pavlov.

Da podsetimo, u noći petak na subotu, gradski automatski monitoring aero-zagađenja zabeležio je na mernoj stanici Vatrogasni dom visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika, povišene koncentracije benzena i toluena. Najveća koncentracija čestica zabeležena je u subotu oko tri časa ujutro, od 841 mikrogram ugljovodonika po kubiku vazduha, 106 mikrograma benzena po kubiku vazduha i 60 mikrograma toluena po metru kubnom vazduha.