Briga za močvare

BEOGRAD, 02. februar 2010. (FoNet) - Danas se obeležava Svetski dan močvarnih područja, pod sloganom Briga za močvare - odgovor na klimatske promene, čime i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije skreće pažnju na uticaj klimatskih promena na gubitak vrsta i ekosistema u močvarama.

Srbija je od 1992. godine članica Ramsarske konvencije (Konvencije o močvarnim područjima od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica) i na Ramsarskoj listi ima 9 močvarnih područja od međunarodnog značaja.

Ove godine će biti naglašen značaj Rezolucije u vezi sa klimatskim promenama, koja preporučuje zemljama članicama i različitim organizacijama da primenjuju uputstva Ramsarske konvencije o održivom korišćenju močvara, kao i da promovišu ulogu močvara u zadržavanju ugljenika, ublažavanju poplava, snabdevanju vodom i ublažavanju uticaja povećanog nivoa mora.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kao nadležni organ za praćenje sprovođenja konvencije, svake godine učestvuje u obeležavanju ovog značajnog datuma, kaže se u saopštenju.