Biotehnologija rešava problem otpadnih voda

PANČEVO, 13. januar 2010. (TV Pančevo) - U Gradskoj upravi održana je prezentacija više projekata pod zajedničkim nazivom „Primena biotehnologije u zaštiti životne sredine“. Ove tehnologije predstavio je dr Imre Paščik, dugogodišnji naučni istraživač Bajera iz Leverkuzena u Nemačkoj.

Kada je sedamdesetih godina diplomirao tehnologiju u Novom Sadu, to nije bilo traženo zanimanje. Ali, jeste u Nemačkoj, gde je Bajer iz Leverkuzena tražio tehnologe, koji će hitno rešiti problem otpadnih voda, koje su na samo 500 metara od grada, ispuštale velike količine merkaptana i sulfida neprijatnog mirisa.

Problem je rešen izgradnjom zatvorenih reaktora u koje je usmerena otpadna voda, a zatim su ubačeni odgovarajući mikroorganizmi, koji su razgradili zagadjujuće materije i očistili vodu.

Tokom 30 godina istraživačkog i naučnog rada, dr Paščik je kreirao više specijalnih bioprocesa za čišćenje otpadnih voda, zagadjenog vazduha, zemljišta i mulja. On je rekao da mu je poznat problem pančevačke industrije i zagadjenja životne sredine koju ona izaziva, ali da to zahteva ulaganje kapitala u istraživanje i razvoj specifičnih bitehnologija, koje sprečile dalje zagadjenje vazduha, vode i zemljišta.