Aliminijum za ceger od reciklirane plastike

PANČEVO, 23. septembar 2018. (TV Pančevo) – Posle Novog Sada, i Pančevo dobija priliku da se pridruži akciji "Otpad odvoji, poklon osvoji". Ovog puta recikliraju se PET boce i aluminijumske konzerve, a naši sugrađani recikliranjem mogu osvojiti eko torbe.

Ekostar PAK, JKP Higijena Pančevo i Udruženje mladih Jabuka organizuju akciju prikupljanja ambalaže svakog vikenda do kraja septembra na platou ispred upravne zgrade na Zelenoj pijaci u terminu od 8 do 12 sati. Svi Pančevci koji donesu bilo 10 PET boca ili 5 aluminijumskih limenki dobiće ceger za kupovinu izrađen od reciklirane plastike.

Nemanja Bojić iz Unije mladih Jabuka kaže da su u saradnji s Ekostar pakom iz Beograda, koji se bavi smanjenjem ambalažnog otpada u životnoj sredini i komunalnim preduzećima, Higijena i Zelenilo došli na ideju da animiraju sugrađane kako bi počeli da recikliraju PET ambalažu i limenke.

Reciklabilni materijali će biti odlagan u namenske kontejnere koji su postavljeni na zelenoj pijaci, a radnici JKP Higijena će ih odneti na dalju reciklažu.

Reciklažni centar javno-komunalnog preduzeća Higijena u Pančevu mesečno primi i do 100 tona otpada za reciklažu. To je pokazatelj da Pančevci vode računa o životnoj sredini, pa je shodno tome zainteresovanost sugrađana i za ovu akciju bila velika.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.