Zahlađenje utiče i na hronične bolesnike

PANČEVO, 27. avgust 2018. (TV Pančevo) – Još jedno naglo zahlađenje i temperatura od samo 15 stepeni i kod zdravih osoba može da prouzrokuje tegobe među kojima su najčešće glavobolja, nesanica, skok krvnog pritiska i druge tegobe. Uvek kada su nagle promene vremena u Službi Hitne pomoći bude dosta posla, jer promene utiču i na hronične bolesnike.

Svedoci smo poslednjih godina naglih promena vremena. Nema više prelaska iz proleća u leto kao ni iz jeseni u zimu. Vremenske nepogode u sred leta praćene snegom, ledom i obilnim padavinama postale su naša realnost. Promene temperature i vazdušnog pritiska utiču i na naše zdravlje i često tegobe osećaju i mladi zdravi ljudi. Tokom vikenda bilo je preko 30 stepeni a ponedeljak osvanuo sa upola manjom temperaturom i kišom.

- Nema tih prelaznih perioda i naš organizam se polako navikao, ali to ne prija ni zdravim, ni bolesnim ljudima. Pre svega mislim na kardiovakularne bolensike, astmatičare i osobe koje imaju te smanjene rezerve i ne podnose te temperaturne razlike. Očekujem da će u Hitnoj pomoći biti povećan broj pacijenata u toku ovih par dana kada je temperatura naglo pala – izjavio je dr Zoran Manasijević.

Smatra se da čak pedeset posto svetske populacije ima određene tegobe koje su vezane za nagle promene temperature.

- Uglavnom reaguju psihički bolesnici. Jutros kada ste se probudili osećate umor, smanjena vam je koncentracija, apatija, razdražljivost i promene raspoloženja, nesanice su vrlo česte. Promene temperature pogađaju prvo mozak, odnosno nervni sistem i somatske kao što je glavobolja, mučnina, vrtoglavica, bolovi u mišićima, kardiovaskularni bolesnici sa svoje strane osećaju tegobe – rekao je dr Manasijević.

Tegobe najčešće jenjavaju kada se i vreme stabilizuje, bilo da je toplo ili hladno. Nadamo se da će tako biti i ovoga puta posle i ove nagle promene temperature vazduha, jer za par dana meterolozi najavljuju povratak leta i visokih temperatura.