U Srbiji 604 obolelih od novog gripa

BEOGRAD, 29. decembar 2009. (FoNet) - Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je danas da je kod 604 osobe potvrđeno prisustvo virusa novog gripa A H1N1, registrovana su 52 smrta ishoda od ovog tipa gripa, a vakcinisane su 71.598 osobe.

Najčešći faktori rizika koji su identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća. Na bolničkom lečenju nalazi se 636 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 25 na respiratoru, navodi se u saopštenju.

Na osnovu plana raspodele koji je Institut za javno zdravlje Srbije dostavio Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, izvršena je distribucija 139.880 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće, zdravstvenim radnicima, licima zaposlenim i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, licima zaposlenim u javnim službama, zdravoj deci i odraslima, navodi se u saopštenju.