U Pančevu 13 ljudi obolelo od Groznice Zapadnog Nila

PANČEVO, 21. avgust 2018. (TV Pančevo) – Prema podacima Zavoda za Javno zdravlje na teritoriji Južnobanatskog okrugu 41 obolela osoba od Groznice Zapadnog Nila i pet smrtnih slučajeva koji se mogu povezati da su nastale zbog ove bolesti.Trenutno je 13 osoba obolelo u Pančevu dok su zaraženi komarci uzorkovani i u naseljenim mestima Jabuka, Kačarevo, Glogonj Banatsko Novo selo, Dolovo i Starčevo.

Groznica Zapadnog Nila je kao bolest prvi put zabeležena 1937. godine. U Srbiji prvi zaraženi je registrovan 2012 godine. U osamdeset odsto slučajeva ne daje nikakvu simptologiju, dok se u dvadeset odsto mogu razviti i teže kliničke posledice. Na teritoriji Južnog Banata do sada je zabeležena 41 oboleo dok je pet osoba umrlo na teritoriji Južnog Banata od groznice Zapadnog Nila .

Ako posmatramo godine unazad epidemijska godina bila je 2013 tada je bilo ukupno obolelih 47 bolelih sa 4 smrtna ishoda , još nismo dostigli tih 47 ali svakim danom dobijamo sve veći broj prijava koji bi trabalo laboratorijski dokazano. Ovog trenutka imamo 7 sumnji. Ako posmatramo Pančevo do sada 22 prijavljenih , obolelih 3 još laboratorijski nepotrvrđeni i dvoje sa smrtnim ishodom.

Simptomi koji dovode pacijenta kod lekara nisu neuobičajeni, često su slični gripu. U devedeset posto slučajeva pacijenti koje uboide zaražen komarac nema simtome ni komplikacije .Starije osobe sa hroničnim bolestima su najugroženije. Svako od nas mora da se zaštiti od ujeda komaraca , ne treba zaboraviti da bolest ne prenose svi komarci na našem području najčešće su zaraženi tigrasti komarci.

Ako posmatramo koja su to naseljena mesta jer nije samo Pančevo jeste 13 obolelih a naseljena mesta iz kojih je bilo obolelih od Groznice Zapadnog Nila su Jabuka , Kačarevo,Glogonj Banatsko Novo selo , Dolovo i Starčevo. Pored prskanja komaraca koje se obavlja svake godine važno je da u periodu kada je najveća aktivnost komaraca da se i sami zaštitimo.

&feature=youtu.be

Ne treba šetati pored reke u večernjim časovima kada je najveća aktivnost komaraca takođe se ,treba adekvatno obući i koristiti zaštitu protiv komaraca.