Testiranje za upis u školu veći stres za roditelje nego za prvaka

PANČEVO, 25. avgust 2018. (TV Pančevo) – Pri testiranju prvaka za polazak u prvi razred obraća se pažnja na intelektualnu, emocionalnu i socijalnu spremnost deteta. Pred polazak u školu vrlo je važno znati da svako dete ima svoj tempo učenja, kao i da ga ne treba forsirati, jer se time mogu postići samo kontraproduktivni rezultati.

Dete koje kreće u prvi razred trebalo bi da je naučilo da pravilno drži olovku, da je opredeljeno za vodeću ruku u pisanju kao i da pravilno zauzima stav za sedenje prilikom pisanja. Pred upis u prvi razred za gotovo svakog roditelja, mnogo više nego za njegovo dete stresno je testiranje kod psihologa. Iz "Mikine" škole poručuju da roditelji ne treba da brinu jer se svakom detetu izlazi u susret.

Testiranje se sastoji od razgovora sa školskim psihologom ili pedagogom, koji ima zadatak da proceni detetovu zrelost, odnosno da li je dete spremno da krene u školu ili nije.

Prema rečima psihologa, deca različito rešavaju zadatke postižući različite rezultate i nema odlaganja polaska u školu osim u ekstremnim situacijama kada se traži najbolje rešenje za dete.

Kako se početak školske godine bliži, uzbuđenost kod dece, kao i kod roditelja raste. Pored učiteljice školarci će imati podršku od psihologa i pedagoga. Ukoliko je potrebno, u "Mikinoj" školi se detetu dodeljuje personalni asistent, kao i logoped.