Tehnološka revolucija presudna u izboru radijske publike

PANČEVO, 11. septembar 2018. (TV Pančevo) – Tehnološka revolucija ima značajan uticaj ne samo na izbor radijske publike, nego i na prenos i razmenu sadržaja. Kakva je sudbina u digitalnoj eri radija, RTV razgovarala je sa Majom Rakovic, predsednicom Udruženja radio – stanica Srbije.

Uprko digitalizaciji, globalnom trendu i jednom od strateških prioriteta Vlade Srbije, radio ima svetlu budućnost – nedvosmislena je Maja Rakovic, članica Radne grupe za izradu nacionalne Medijske strategije.

Mi ulazimo u jednu potpuno novu eru i to je nešto što radio prati, i ne samo da prati, nego je upravo radio postao vodeći u tom dobu digitalizacije. Zapravo, radio je za Internet stvorio jednu odskočnu dasku i sada je opet među najpopularnijim medijima, što mi je posebno drago

Internet je mesto neograničenih mogućnosti za izbor sadržaja, a radio je, prema rečima Maje Rakovic, duboko urezan u budućnost digitalizacije.

Primer “Naxi” digitala gde postoji 20 razuličitih radio stanica koje su napravljene, svaka po meri nekog drugo slušaoca, ukazuje da sve ide prema time: biraj ono što voliš da slušaš i ono što voliš da gledaš. Radio je veoma zastupljen u tome.

Tehnološka revolucija ima značajan uticaj na svakodnevni život i na razmenu sadržaja među različitim društvenim strukturama.

Publika sada tačno zna šta želi da sluša, a to je nama važno. Onog trenutka kad smo uveli formatizaciju radija , koja je napravila revoluciju kada je radio u pitanju, mi smo već formatizovali radio za određenu publiku. Ne mislim pri tome samo za godine ili za pol, nego za to koliko ta publika voli određene stvari. Profilisanjem radija, mi smo na taj način već odredili publiku. Vreme je budućnosti i digitalne sfere da mi treba da pratimo mladu publiku i da digitalno opismenimo sve one koji to nisu.”

Značaj digitalizacije za medije reprezentuje činjenica da je izvozom od milijardu evra ove godine, udeo IT industrije već dostigao 10 odsto učešća u ukupnoj vrednosti BDP-a Srbije.