Sudbonosno "da" na Štrudlijadi u Dolovu

PANČEVO, 1. septembar 2018. (TV Pančevo) – U Dolovu je danas održana tradicionalna 19. štrudlijada. Prvi put je organizovano kolektivno venčanje za pet parova. Za pripremu venčanja i celokupnu organizaciju pobrinuli su se predstavnici MZ Dolovo i mnogobrojni sponzori.

Na jedan od najlepših dana u životu sudbonosno da odlučilo je da zajedno izgovori četvoro mladenaca iz Dolova i jedan par i Mramorka na kolektivnom venčanju, koje je prvi put organizovano u ovom mestu. Razlozi da se prijave za kolektivno venčanje su, kako kažu, različiti.

- To je bila muževljeva ideja i ja sam odmah pristala. Prelepo je, mnogo znači za nas i za selo.

- Nešto novo.

- Tražio sam da se venčamo i sve je predivno.

- Mi smo želeli da ozvaničimo našu vezu i mi smo najmlađi mladenci danas.

- Ja bih htela da zahvalim našem Dolovu i predsedniku, dosta čine za naše selo i jako su vredni, ja sam oduševljena.

U organizaciji Mesne zajednice Dolovo i mnogobrojnih sponzora mlade su dobile venčanice i bidermajere, organizovano je kolektivno venčanje, prigodan ručak. Par koji bude imao najviše sreće na samom početku zajedničkog života dobiće nagradno bračno putovanje.

- Mesna zajednica učestvuje u organizaciji i ja nisam čuo da je kolektivno venčanje bilo u nekom selu - rekao je predsednik MZ Dolovo Dragoslav Grigorijev.

Kolektivno venčanje u Dolovu bila je inicijativa matičarke Dragane, koju su svi rado podržali.

- Smatram da je važno podržati instituciju braka i rađanje dece jer samo tako selo može da opstane. Videla sam da većina, 80 posto parova nije venčano - kaže Dragana Šašić, matičarka.

Posle kolketivnog venčanja i običaja bacanja bidermajera upriličen je prvi ples. Na istom mestu u centru sela bili su postavljeni i štandovi povodom 19. štrudlijade.

- Mi smo zadovoljni što smo uspeli da sprovedemo i ovu novu ideju kolektivnog venčanja, prisutno je 25 udruženja i tri organizacije učesnika. Ima više od sto uzoraka i "jade" su u selu popularne jer selo živi za taj jedan dan - kaže Dragana Marić, predsednica Udruženja žena Dolovke.

Na Devetnastoj dolovačkoj štrudlijadi štrudle su se ocenjivale u četiri kategorije. Najlepša dolovačka štrudla, najukusnija gostinska štrudla, kao i najlepša neobična i najukusnija voćna štrudla. Na Štrudlijadi bilo je dosta štandova sa prelepim ručnim radovima, tako da je žiri birao i štand sa najlepšim ručnim i neobičnim radovima. Ko je bio na štrudlijadi u Dolovu za koju god da se štrudlu opredelio nije pogrešio - sve su bile ukusne jer su pravljene po starim tradicionalnim receptima naših baka, koje su ove kolače pravile sa mnogo umešnosti i ljubavi.