Služba za transfuziju ubuduće i banka krvi

PANČEVO, 29. avgust 2018. (TV Pančevo) – Od 1. septembra pančevačka Služba za transfuziju krvi postaje banka krvi, jer će pokrajnskina Zavod za transfuziju krvi biti jedina ustanova koja će na terenu prikupljati krv od dobrovoljnih davaoca. Ovo je urađeno kako bi se u skladu sa novim Zakonom o transfuziološkoj medicini poboljšala, precizila i uskladila zakonska regulativa sa standardima Evropske unije.

O početka septembra pokrajnski Zavod za transfuziju krvi će svake srede od 9 do 12 sati u prostrojama Crvenog krsta ortanizovati akcije dobrovoljnog davnja krvi za Pančevce, s ciljam da se obezbede dovoljne količine bezbedne krvi.

Akcije će biti svake srede, počevši od 5. septemba, ali će se krv prikupljati i na akcijama koje se organizju u preduzećima, ustanovama, školama.

Doktor Slobodan Ovuka, direktor Bolnice Pančevo napominje da neće ovaj način sakupljana krvi ugroziti rad bolnice i da građani nemaju razloga za brigu.

Pančevačka služba za transfuziju krvi više neće prikupljati krv na terenu ali će preuzeti poslove promocije, organizacije akcija, prikupljanje i testiranje produkata od krvi.

Crveni krst, kao partner sa Zavodom i Službama za transfuziju krvi će u novoj organizaciji poslova i dalje raditi na promociji i regrutovanju davaoca krvi kao i na organizovanju akcija dobrovoljngo davanja krvi.

http://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=BLlQcwj2j60 U Pančevu će dobrovoljni davoci krvi moći da dodju u prostorije Crvenog krsta u Ulici Žarka Zrenajnina svake srede od 9 do 12 sati, a tokom septembra biće organizovane i akicje u Avio indrustriji 7. septembra, Mesnoj zajednci Kačarevo takođe 7. septembra. Krv će moći da daju i učenici pančevačke Gimnazije 21. septembra, dok će 27. septembra akcije biti organizovanje u Mašinskoj školi i NIS-u.