Savet Makedonaca obeležio 5 godina

PANČEVO, 26. decembar 2009. (TV Pančevo) - Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji, koji ima sedište u Pančevu, danas je obeležio 5 godina postojanja. Na proslavi, upriličenoj u pančevačkom Domu sindikata, obelodanjeno je da je formirana Asocijacija makedonske nacionalne manjine koja ima 26 članova. Dodeljeno je i 10 zlatnih plaketa za ostvarenu saradnju sa Savetom Makedonaca.
Obraćajući se članovima Saveta Makedonaca u Srbiji i gostima, ambasador Makedonije Ljubiša Georgijevski je izrazio zadovoljstvo time što je osnovana Asocijacija makedonske nacionalne manjine u Srbiji. Koliko je to značajno, ilustrovao je anegdotom o Trkima iz Grčke koji zbog svoje nesloge nikada nisu mogli da imaju značajniju ulogu u toj državi. Ambasador je rekao i da bi trebalo više podsticati Makedonce u Srbiji da se upišu u posebni birački spisak za izbor saveta.
Počasni ambasador kulture Makedonije u Srbiji, Zafir Hadžimanov dao je i ideju da se organizuje putovanje umetnika po Srbiji koji bi animirali Makedonce i objasnili im zašto treba da se upišu u ovaj birački spisak.
Predsednik Izvršnog odbora Saveta makedonske manjine u Srbiji, Borče Veličkovski je posebno naglasio značaj osnivanja Asocijacije.
- Priključilo se 29 od 26 registrovanih organizacija. To je veliki uspeh i to govori da smo mi kao Makedonci u Srbiji na dobrom putu da se dobro organizujemo i da pokažemo da smo zaista složni.
Na svečanoj sednici Saveta uručeno je i 10 zlatnih plaketa pojedincima i organizacijama koji su u toku pet godina doprineli i podržali rad Nacinalnog makedonskog saveta. Zlatnu plaketu dobili su Vesna Martinović, gradonačelnica Pančeva, Zoran Vorkapić, predsednik Opštine Plandište, Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, Mare Karanfilović, profesor makedonskog jezika, Dom kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda, Udruženje književnika Srbije, Udruženje građana makedonske zajednice "Kiril i Metodije" iz Novog Sada, Udruženje "Ilinden" iz Leksovca i podružnica Udruženja Vardar iz Kačareva.
- Dirnuta sam ovim priznanjem jer se za ono što se podrazumeva ono i ne očekuje. Normalno je da imamo emisiju na makedonskom jeziku. Moje zadovoljstvo kao glavnog urednika je veliko zato što postoji ta emisija, a moje lično zadovoljstvo je što sam stekla nekoliko prijatelja radeći zajedno na ostvarenju ove emisije. Ta kvalitetna emisija je delo Elisavete Stojanovski koja svu svoju energiju i znanje ulaže u nju i radi je, mogu da kažem, partizanski. Trebalo bi proširiti krug saradnika. Naravno, to zavisi od novca koga, naravno, nema nigde u Srbiji, pa ni ovde. Ali, biće, rekla je Nevena Simendić, glavna urednica TV Pančevo nakon dodele priznanja.
Vaska Čergoska iz Udruženja "Kiril i Metodije" je kazala da je ova plaketa samo još više obavezuje da i dalje radi na očuvanju nacionalnog identiteta Makedonaca u Srbiji.