Reforma gimnazije: Dva nova predmeta i polaganje opšte mature

PANČEVO, 23. avgust 2018. (TV Pančevo) – Od školske 2018/2019. godine u gimnazijama u Srbiji sprovešće se reforma. Od prvog septembra i pančevački gimnazijalci učiće po novom planu i programu, što podrazumeva uvođenje dva nova izborna predmeta i polaganje opšte mature. Ovo se odnosi samo na učenike koji su se ove godine upisali u gimnaziju.

Ponuđeni predmeti u pančevačkoj Gimnaziji bili su primenjene nauke, pojedinac, grupa, društvo, zdravlje i sport i jezik, mediji i kultura.

Ova dva izborna predmeta gimnazijalci će učiti naredne dve godine, ali će moći u drugoj da promene i uče druga dva. Kada u trećoj budu birali dva nova, koja nisu iz ove grupe predmeta, oni će planom i programom biti obuhvaćeni do kraja Gimnazije. 9

Ministarstvo prosvete organizovalo je obuke za nastavnike kako bi se nastava učinila funkcionalnijom. U okviru te obuke bio je plan i program za one profesore koji će predavati nove predmete.

Cilj uvođenja novih, odnosno, izbornih predmeta je da se gimnazijalci usko profilišu, odnosno opredele koji fakultet će da upišu.