Redovna kontrola pritiska čuva srce

PANČEVO, 20. septembar 2018. (TV Pančevo) – Povećan broj pacijenata koji i pored uzimanja redovne terapije ne mogu da regulišu visok krvni pritisak i traže pomoć lekara u Službi hitne pomoći.

Visok pritisak najčešći je problem zbog kog su pomoć lekara zatražili hronični bolesnici koji se leče od hipertenzije. To je malo neobično jer su vremenske prilike stabilne, ističe doktor Zoran Manasijević, načelnik Hitne pomoći.

- Hipertoničari se dosta javljaju, tj. osobe sa visokim krvnim pritiskom žale se da i pored terapije ne mogu da ga regulišu, što je malo neobično jer su vremenske prilike još stabilne. Ne verujem da pacijenti ne piju terapiju, već jednostavno ovo vreme i naš organizam se priprema za hladnije dane. U svakom slučaju, ja im preporučujem da uzimaju redovnu terapiju. Ako nema efekta, da se jave svom izabranom lekaru, odnosno kardiologu da se ta terapija na izvestan način koriguje - kaže dr Zoran Manasijević.

Visoke vrednosti krvnog pritisak koje nisu pod kontrolom mogu dovesti do infarkta i moždanog udara i zato je važno da ne shvatamo olako ako pritisak ne osećamo.

- Imamo dana kada je povećan broj pacijenata sa infarktom miokarda i moždanim udarima. Infarkti su česti, i ti pacijenti završavaju u Beogardu; pacijenta dovozimo pripremljenog do bolnice i transportujemo u odgovarajuće centre u Beogradu u angiosalu, gde se tretira sa ciljem da se uhvati u zlatnom satu, kada se otvaranjem tog krvnog suda spasava srčani mišić. Ti ljudi ako stignu na vreme kao da nisu imali infarkt - napominje dr Mansijević.

Problem sa srcem imaju sve mlađi ljudi, posebnu pažnju treba da obrate i osobe sa genetskom predispozicijom. Određene preventivne preglede treba da obave svi - osnovno je merenje krvnog pritiska, EKG, kao i laboratorijske analize koje mogu upozoriti da su neophodna dalja ispitivanja.