Razvod roditelja ne mora biti hendikep za školarce

PANČEVO, 20. avgust 2018. (TV Pančevo) – U Srbiji se svaki četvrti brak završi razvodom. Za dete koje prolazi kroz osnovnu školu razvod može biti veoma stresan, pa se zato uvek savetuje konsultacija sa školskim psihologom ili pedagogom koji su uvek na raspolaganju.

U Srbiji se broj zaključenih brakova u poslednjih 60 godina prepolovio pokazuju podatci Republičkog zavoda za statistiku, a danas se gotovo svaki četvrti završi razvodom. Za dete koje prolazi kroz školski sistem ovo može biti veliki stres jer mogu osećati da su rastrgnuti između dva roditelja. Upravo zbog ovoga bitno je da oba partnera budu ukljičena u odgajanje deteta bez obzira na njihov lični odnos, savetuju stručnjaci.

Nestabilnost porodice najteže pada prvacima koji pokušavaju da se prilagode novoj sredini, pa je na roditeljima da se tom detetu pruži potpuna pažnja i ljubav kako bi što lakše podneli ovu veliku promenu.

Pubertetlije najčešće ispoljavaju simptome nezadovoljstva i besa, ali on sam po sebi ne bi trebalo da bude krizna situacija u jednoj porodici. Kod đaka viših razreda je najbitnije razumevanje od strane oba roditelja.

U OŠ „Mika Antić“ u Pančevu postoji savetovalište za roditelje jednom nedeljno, kao i konsultacije za decu. Svim članovima porodice koja prolazi kroz razvod se savetuje konsultacija sa psihologom ili pedagogom kako bi ceo proces bio što bezbolniji za dete.