Pripadnici 51. mehanizovane oživeli sećanja na nekadašnje službovanje

PANČEVO, 20. septembar 2018. (TV Pančevo) – Pedeset prva mehanizovana brigada danas je u Domu vojske u Pančevu obeležila 50 godina od osnivanja. Svečanosti su prisustvovali nekadašnji pripadnici ove jedinice, koja je ugašena krajem devedesetih godina. Ovom prilikom otkriven je spomenik svim žrtvama palim u ratovima.

Pedeset i prva mehanizovana brigada osnovana je 20. septembra 1968. godine i za vreme svog postojanja učestvovala je u svim važnijim vojnim vežbama nekadašnje države, istakao je Zoran Kandić, pukovnik u penziji i predsednik Udruženja za negovanje tradicije ove Brigade. Pored redovnih zadataka brigada je pomagala i u spasavanju ljudi od požara i poplava a njeni pripadnici su učestvovali i u ratu tokom devedesetih godina. Ukinuta je 1997. godine, kada je formirana 51. mehanizovana jedinica, koja je takođe nekoliko godina kasnije ugašena. Ovom prilikom otkriven je i spomenik "Molitva".

Umetnik Nikola Rikanović zahvalio je svima na ukazanom poverenju i objasnio je prisutnima simboliku sklupture "Molitva".

Mnogo života je dato za otadžbinu i mnogo života je nestalo, a skluptura "Molitva" treba da nas okrene drugim, boljim stvarima, rekao je Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu.

Godišnjica osnivanja bila je prilika za vojnike ove brigade da ožive sećanja na nekadašnje službovanje u obilasku kasarne "Stevica Jovanović".