Povećan broj pacijenata kod dermatologa

PANČEVO, 28. avgust 2018. (TV Pančevo) – Povećan broj pacijenta koji su posle pregleda dermatologa upućeni na otklanjanje mladeža ili tumora kože u Opštoj bolnci.Lekari posebno savetuju oprez prilikom izlaganja suncu osobama sa puno mladeža.

Mladeži su kožne promene koje nastaju tokom celog života. Ustaljeno je mišljenje da mladeže ne treba dirati. Svaki zdrav mladež se može odstraniti bez ikakvog rizika po zdravlje. Čak je preporučljivo uklanjanje mladeža ako pokazuju bilo kakve promene – crvenilo, svrab, probadanje u predelu mladeža ili ako su povređeni.

Imamo iztuzeno dobru saradnju sa dermatolozima oni prvo geldaju pacijeta i upućuju ih kod nas.Mi smo ove godine skinuli mnogo više kožnih promena , tumora kože čak smo imali nekolko melanoma,što je najmaligniji tumor kože.Preterano izlaganje suncu može isprovociratiu neku kjožnu promenu i zahteva najčešće hiruško lečenje.

Neki ljudi koji imaju mladeže na nezgodnim mestima i lako ih zakače ponekad oklevaju da ih otklone. Doktor Božić ističe da često povređivanje nije dobro.

Najčešće otpadnu posle tehničkih povreda i to hiperteraoze promene na koži odnosno starija koža .Može se onsultovati sa lekarom , najčešće skidamo sumnjive mladeže i možda im preti da se kroz izvesno vreme promene i krenu u nekom neželjenom pravcu pa ih preventivno uklanjamo.

Ono što nam smeta što mi iritiramo i provociramo i treba ukloniti a ne da čekamo šta će biti i da li će se nešto dogoditi kasnije.

&feature=youtu.be

Doktor Božić napominje da pacijenti koji treba da uklone sumnjive mladeže mogu da se konsultujuju sa svojim izabranim lekarom, ukolko je potrebno mladež će biti uklonjen i na taj način preduprediti da kasnije dođe do problema.