Pedijatri i ginekolozi u naseljenim mestima

PANČEVO, 31. avgust 2018. (TV Pančevo) – Projekat "Pedijatri i ginekolozi u naseljenim mestima", program zdravstveno-vaspitnog rada Dom zdravlja koji se sprovodi od 2013. godine, nastavlja se i ove godine, zahvaljujući novcu koji je izdvojen iz gradskog budžeta.

Poseta jednom nedeljno pedijatra i ginekologa pokazala se veoma značajnom za žitelje naseljenih mesta koji mogu ove zdravstvene usluge dobiti u svom selu. Ono što je vrlo bitno je da Grad Pančevo svake godine obezbeđuje novac i omogućuje da se zdravstvena zaštita proširi i pruži svim našim sugrađanima. Grad Pančevo od 2013. godine finansira pedijatre i ginekologe po naseljenim mestima. Pored redovnih pregleda, poseta ginekologa naseljenim mestima ima za cilj da unapredi zdravlje žena i omogući im da obave preventivne ginekološke preglede.

- Sva naseljena mesta su pokrivena u zavisnosti od broja stanovnika, dolaziće dva ili četiri puta mesečno. Organizuju se preventivni pregledi. Sva naseljena mesta su obuhvaćena ovim programom i značajno smo smanjili broj onih koji bi trebalo da dođu u Pančevo i da urade preventivne preglede . kaže dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja.

Odlaskom u sela povećavamo i broj žena koje će se odazvati na skrining preglede za rano otkrivanje raka dojke i grlića materice. Ginekolog svake nedelje dolazi u svih devet naseljenih mesta.