Oko 160 intervencija lekara Urgentne službe dnevno

PANČEVO, 15. avgust 2018. (TV Pančevo) – Na Prijemnom odeljenju Urgentne službe Opšte bolnice uobičajena gužva. Svakodnevno skoro 160 pacijenata potraži hitnu medicinsku pomoć i bude zbrinuto. Poslednjih nedelja najčešće pomoć ukazuju zbog saobraćajnih nezgoda, posekotina, povreda tokom radova na njivi, ali i zbog predinfarktnih stanja i moždanih udara.

U Opštoj bolnici na Urgentnom odeljenju svakog dana bude pregledano blizu 160 pacijenata. Pored saobraćajnih nezgoda, koje su u porastu tokom leta, poslednjih dana dosta pacijenta završi u Urgentnoj službi zbog povreda ili predinfarktnog stanja.

- Naveći broj padova zbog visokih temperatura, povrede onih koji se bave poljoprivredom, povrede dece na igrlištima, saobraćajne nezgode češće su leti, jer je verovatno slabija koncentracija tokom vožnje, kao i padovi sa motocikla, bicikla... Hipertenzije, povišen krvni pritisak, virusne infekcije, povraćanje, prolivi i crevene infekcije. U poslednje vreme ujedi komaraca, praćeni povraćanjem i temperaturom. To se sve reši uz dobru dijagnostiku i anamnezu - kaže dr Danijela Lazarević, spec. urgentne medicine.

Posle pregelda lekara urgentne medicine i, ukoliko je potrebno i lekara specijaliste, zavisno od stanja, pacijent se otpušta na kućno lečenje ili zadržava u bolnici. Lakari apeluju na opreznost jer su tokom leta učestalije slučajne povrede.

- Imamo lake i teške povrede od onih posekotina na nož ili ubod žice dok poljoprivrednici zadobijaju često teže povrede. Ubodi na eksere - dodaje dr Lazarević.

&feature=youtu.be

Svakodnevno se u Urgentnoj službi Opšte bolnice redovni pacijenti su i hronični bolesnici. Sada je situacija u Opštoj bolnici malo olakšana jer skener radi samo za hitne slučajeve, dok ne bude završeno renoviranje Internog odeljenja. Iako su velike gužve jer se nekada u isto vreme dogodi i nekoliko saobraćajnih nezgoda i povreda svi pacijenti budu zbrinuti i upućeni i u druge ustanove na dalje lečenje.