NIS: Tehnička škola „23.maj“ dobila savremenu ekološku laboratoriju

PANČEVO, 10. septembar 2018. (TV Pančevo) – U prisustvu predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalne samouprave i uglednih zvanica iz oblasti obrazovanja, danas je u „Tehničkoj školi“ otvorena ekološka laboratorija, opremljena zahvaljujući kompaniji NIS.

U okviru projekta “Zajednici zajedno” NIS je obezbedio više od tri miliona dinara u ekološku laboratoriju sa najsavremenijom opremom za ispitivanje kvaliteta vode, vazduha i zemljišta Tehničke škole “23. maj “ kako bi učenici imali moderne uslove za kvalitetnu praktičnu nastavu. NIS je u ovoj školi inicirao i otvaranje obrazovnog profila - tehničar za preradu nafte i gasa.

“ Rafinerija NIS-a Pančevo se u poslednje vreme veoma intenzivno modernizuje i istakao bih da je 2012. puštan u rad projekat vredan preko 500 miliona. Svi naši projekti i moderni pogoni zahtevaju i da imamo obučene mlade ljude koji će tu da rade, i imamo jako lepa iskustva sa tim mladim ljudima.”

Pored moderne laboratorije i iniciranja novog obrazovnog profila, kompanija NIS donirala je Tehničkoj školi milion dinara za opremanje takozvane “pametne učionice” najsavremenijim nastavnim sredstvima.

“Deo projekta “Zajednici zajedno” podrazumeva i da učenici sedmog i osmog razreda u osnovnim školama, sa svojim nastavnicima, dođu u našu laboratoriju i da se već u tom uzrastu upoznaju sa lepotama. U okviru Memoranduma o saradnji i projekta “Energija znanja” škola je od NIS-a dobila još milion dinara, i od toga smoopremili prvu interaktivnu učionicu u našoj školi sa novim nameštajem, pametnom tablom, tablet računarima, projektorom i svim što je potrebno da nastava u današnj evreme bude moderna. Ono na šta sam najviše ponosna je da smo u okviru projekta “Energija znanja” kreirali nov obrazovni profil – tehničar za preradu nafte i gasa. “

Zamenik gradonačelnika Pančeva, zahvalio je kompaniji NIS za podršku lokalnoj zajednici kroz društveno odgovorno poslovanje i projekat “Zajednici zajedno” .

“Ovo je jedan klasični primer kako jedna investicija koja je i društveno odgovorna, dugoročno može da opravda ulaganja kompanije. Ulaganje u opremanje dve učionice uticaće na lakše obavljanje praktične nastave učenicima ove škole, što će i kompaniji NIS u narednim godina služiti za zapošljavanje.”

Projekti kompanije NIS i Tehničke škole realizovani su u saradnji sa lokalnom samoupravom, ali i resornim Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Ovaj obrazovni profil, odnosno smer tehničar za preradu nafte i gasa je jedan od takvih profila gde smo imali potrebu izraženu od Naftne industrije Srbije. Projekat je završen u rekordnom roku i danas otvaramo jednu od najsavremenijih laboratorija u vezi sa preradom nafte i gasa. Ponosni smo što će učenici moći da rade na najsavremenijoj opremi i da steknu znanja koja će im u budućnosti koristiti, kada se zaposle u NIS-u jer to je i cilj.”

Za 30 mesta novog obrazovnog profila u Tehničkoj školi “23. maj” konkurisalo 66 malih maturanata.