Na odeljenje Urologije stigao set za biopsiju prostate

PANČEVO, 12. septembar 2018. (TV Pančevo) – Na odeljenje Urologije stigao je set za biopsiju prostate koji je nedostajao da se dokaže prisustvo karcinoma prostate. Zahvaljući ovom aparatu, uz ultarzvuk koji odeljenje Urologije već ima, pacijenti više neće morati da se šalju za Beograd zbog biopsije gde su čekali i do pola godine.

Pre godinu dana na odeljenje Urologije stigao je dugo čekani ultrazvučni aparat sa sondom koja je bila preduslov da se radi biopsija prostate. Zahvaljujući upravi Opšte bolnice kao i Srpsko - Američkom udruženju „SAMA „ koji su donirali sredstva, stigao je i set za biopsiju koji se koristi pre svega za potvrđivanje dijagnoze karcinoma prostate .

- Na ovaj način smo kompletirali uslugu. To je dijagnostički aparat sa kojim ćemo da dokažemo prisustvo karcinoma prostate. Pacijente smo do sada morali da upućujemo za Beograd pa su čekali i do pola godine. Nabavkom ovog aparata značajno ćemo smanjiti interval od postavljanja dijagnoze pa do same terapijske procedure - rekao je dr Predrag Vujić načelnik Urologije u Opštoj bolnici.

Nažalost sve veći broj pacijenata dijagnozu karcinoma prostate dobija u pomakloj fazi.

- Simptomi karcinoma prostate nisu specifični. To je učestalo mokrenje, krv u mokraći. Međutim, neki nemaju simptome a kada dođe do pojave simptoma često bude kasno - naglasio je dr Vujić.

Jedini način u borbi protiv ove podmukle bolesti jeste da muškarci posle pedesete godine treba da odu na preventivni pregled kod urologa iako nemaju nijedan od simptoma.