Moguć prekid uvoza vakcina

BEOGRAD, 25. decembar 2009. (FoNet) - Zbog slabog odziva na vakcinaciju, moguć prekid uvoza vakcine, ali i zabrana javnih okupljanja, najavio dr Predrag Kon. On je javnost obavestio da je do sada bilo 3 slučaja nuspojava nakon vakcinacije.
Ukoliko odziv za vakcinaciju i dalje bude slab, Radna grupa za pandemiju æe posle Nove godine predložiti Ministarstvu zdravlja da raskine ugovor sa švajcarskim proizvoðaèem Novartisom i samim tim prekine nabavku vakcina, izjavio je predsednik Radne grupe, dr Predrag Kon.
Ako se taj scenario obistini, rekao je Kon za Blic, biće predložena i mera zabrane javnih okupljanja kako bi se smanjilo prenošenje virusa.
- Sasvim je sigurno da ćemo posle Nove godine preispitati kolike su količine vakcine upotrebljene, jer ovakvom dinamikom ne možemo da postignemo cilj. A to je da vakcinišemo sve registrovane hronične bolesnike, svu decu do dve godine, trudnice, zdravstvene radnike i ljude iz javnih službi", istakao je dr Kon. - Ako je otpor toliki, onda treba reći da se odbija spasavanje života. Jer na 10.000 vakcinisanih spaseni su jedan život i tri teška slučaja.
Obazažuči eventualno raskidanje ugovora sa Novartisom, Kon je u razgovoru za list "Blic" naveo da je ono što je stiglo u zemlju dovoljno u odnosu na odziv.
- Ali onda ćemo preusmeriti strategiju i zabraniti javna okupljanja i dati saopštenje da su te mere ekonomski skuplje od vakcinacije", rekao je Kon.
Do sada su, kako je naveo, prijavljena tri slučaja nuspojava nakon vakcinacije - kod jedne žene iz Knjaževca, starijeg muškarca iz Niša i mladića iz Rume, koji su sada dobro, ali se još utvrđuje stvarni uzrok neželjenih reakcija.
Poslednjih dana redakciji Blica javilo se nekoliko graðana Novog Sada koji tvrde da su želeli da utvrde da li su zaraženi virusom i da to mogu da urade u nekoj od privatnih laboratorija. Pojedine privatne laboratorije analiziraju bris iz grla i nosa na novi grip po ceni od 8.500 do 9.600 dinara, a na rezultat se èeka dva do tri dana.
Prema reèima Kona, država nikome ne može da zabrani da to radi, ali je rekao da bi građani trebalo da znaju da je jedina referentna laboratorija za registrovanje virusa Institut Torlak.
- Jasno je da je sve što se sada pojavljuje novi grip. Zato se radi uzorkovanje da bi se videlo da li još neki virus cirkuliše. Meðutim, sada nijedan virus nije aktivan, osim novog gripa", objasnio je dr Kon.