Margićani proslavili Preobraženje

PANČEVO, 20. avgust 2018. (TV Pančevo) – U Preobraženskom hramu isečen je slavski kolač povodom slave koju meštani Gornjeg grada obeležavaju. Tim povodom priređen je i prigodan kulturno-umetnički program.

U Preobraženskoj crkvi u Pančevu, nakon liturgije, rezao se slavski kolač, a celog dana Margićani su dolazili i palili sveće. Nakon rezanja kolača sugrađani su bili u prilici da vide izvorne igre, ali i borbu vitezova.

Udruženje za očuvanje veštine i starih zanata "Beli orlovi" postoji već godinama i cilj je da se srednji vek "približi" narodu.

Pored vitezova sugrađani su bili u prilici i da vide narodne igre u izvođenju KUD-a Čigra, čiji su se najmlađi članovi predstavili i prvog dana ove slave.

Obeležavanje Preobraženja, slavskog dana za Gornjane, ni ove godine nije mogao da prođe bez tradicionalnog vašara. U ulici pored Preobrazenske crkve, prodavci su kao i svake godine, na svojim tezgama izneli liciderska srca, svilene bombone, igračke kao i balone. Pored slatkiša sugrađani su mogli da kupe i magnete sa simbolom Pančeva, kao i veštačko cveće. Prodavci ističu da posla svake godine na dan slave ima, a da u vašaru najviše uživaju najmlađi sugrađani.