Kazne za pušače

BEOGRAD, 29. decembar 2009. (FoNet) - Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da je Vlada Srbije, na današnjoj sednici, usvojila nacrt Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskog dima koji predviđa zabranu pušenja u zatvorenom radnom i javnom prostoru.

Izuzetak su restorani, u kojima se predviđa podela prostora na pušački i nepušački, a ukoliko je površina objekta manja od 80 metara kvadratnih, vlasnik može da odluči da li će objaket biti pušački ili nepušački, rekao je Milosavljević u izjavi FoNetu.

Milosavljević je istakao da nacrt zakona predviđa da poslodavac može u zatvorenom radnom prostoru odrediti posebnu prostoriju namenjenu isključivo za pušače. Striktna zabrana pušenja, bez prostorije za pušače, važi za državnu upravu i lokalnu samoupravu, objekte za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i vaspitanje, brigu o deci, socijalnu zaštitu, kulturu, sport i rekreaciju, proizvodnju, kontrolu i promet lekova, životnih namirnica, medije i prostore u kojima se obavlja snimanje i javno emitovanje, objasnio je on.

Milosavljević je naglasio da su kazne oštrije nego ranije, a nadležnost inspekcija i naplata kazni je praktičnije regulisana.

Prema njegovim rečima, za fizičko lice je predviđena kazna od 5.000 dinara na licu mesta, a za pravno lice od 500.000 do milion dinara, ukoliko se ne sprovede zabrana pušenja u zatvorenom prostoru.