Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti

PANČEVO, 27. septembar 2018. (TV Pančevo) – Svetski dan srca obeležava se 29. septembra ove godine pod sloganom „Obećavam da... za moje srce, tvoje srce za sva naša srca“. Nažalost, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti i invaliditeta u svetu i Srbiji. Promena loših životnih navika može bitno smanjiti razvoj kardivaskularnih bolesti i bolesti srca.

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda može sprečiti kontrolom faktora rizika među kojima su pušenje, nepravilna ishrana, visok krvni pritisak i fizička neaktivnost.

- Kardiovaskularne bolesti su vodeće bolesti u sistemu, a procenat umiranja kod nas je i preko 52 odsto od svih smrtnih ishoda, a da je imalo za posledicu neko srčano obolejnje, što nas svakako upućuje na jednu zabrinutost i šta možemo da učinimo za svoje srce. Naša zemlja je vodeća po oboljevanju posle bolesti sistema za disanje. Ono što može na neki način da nas ohrabri je da se broj obolelih od kardivaskularnih bolesti ne povećava, ali se starosna granica pomera, pa obolejevaju sve mlađe osobe – izjavila je dr Ljiljana Lazić.

Kardiovaskularne bolesti u svetu spadaju u preventabilne bolesti, koje se mogu sprečiti ukoliko se promene loše životne navike.

- Ove bolesti u svetu spadaju u preventabilne i možemo na neki način da ih sprečimo. Samo ova tri faktora rizika, a to je pušenje, pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu za dve trećine da smanje ove poražavajuće cifre – dodala je dr Lazić.

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra i ima za cilj da istakne važnost prevencije bolesti srca i krvnih sudova.