Elektronski recepti smanjili gužve

PANČEVO, 23. avgust 2018. (TV Pančevo) – Tokom letnjeg perioda u ambulantama u gradu i naseljenim mestima uglavnom nema gužve. U zdravstvenu stanicu Gornji grad pacijenti najčešće dolaze zbog saveta pred godišnji odmor, ali ima i onih koji pomoć potraže zbog uboda komaraca.

Prepisivanje lekova hroničnim pacijentima na više meseci smanjilo je gužve po ambulantama i ostavilo više prostora za lečenje pacijenata koji nisu hronični bolesnici. Poslednjih dana pacijenti se najčešće obraćaju izabranom lekaru za poneki savet pred odlazak na godišnji odmor ili zato što su uplašani zbog bolesti koje prenose zaraženi komarci.

- Elektronski recept je omogućio da dolazi manje hroničnih pacijenata po terapiju. Ali ono što je karekteristično za ovaj letnji period jesu pacijenti koji traže savete pred odlazak na godišnji odmor, a i ove vremenske promene utiču na hronične bolesnike, posebno na pacijente sa visokim krvnim pritiskom. Takođe, ljudi su u strahu i zbog ujeda komaraca. A jedan od najvažnijih saveta za tople dane je da treba nositi šešir, naočare, flašicu vode - poručuje dr Tanja Aleksić.

Strah pojedinih pacijenata da će uvođenje elektronskog recepta ograničiti odlazak kod lekara je neopravdan. Cilj je da se izbegne nepotrebno zakazivanje kod lekara samo zbog hrončne terapije.

- Pacijent koji ima terapiju na šest meseci teba da se javlja redovno na kontrole. Ukoliko se radi o nekom novom problemu i promeni terapije, veoma je jednostavno poništiti recepte koje je doktor prepisao, međutim, treba voditi računa kad je zakazano kod lekara specijaliste - ističe dr Aleksić.

Takođe je važno da pacijeti poštuju termin za podizanje recepata u apotekama jer, ukoliko se ne jave na vreme, moraće ponovo kod izabranog lekara na prepisivanje novih.