Alergijske reakcije na polen ambrozije

PANČEVO, 22. avgust 2018. (TV Pančevo) – Pogodni vremenski uslovi sa puno kiše pospešili su cvetanje ambrozije. Ambrozija proizvodi veliku količinu polena na koji veliki broj ljudi ispoljava alergijske reakcije. Ova godina pogoduje ambroziji tako da su poleni ambrozije ranije sazreli i već su se našli u vazduhu, objašnjava doktor Veljko Božić i zato je povećan broj sugrađana koji potraže pomoć lekara.

Od avgusta počinju nevolje onih koji su alergični na ambroziju. Javljaju se neprijatni simptomi, učestalo kijanje, kašljanje i gušenje zbog ambrozije. Alergijska kijavica i astma uzrkovane polenom posebno ambrozijom veoma ometaju kavlitet života osobe. U ambulanti uho grlo nos Opšte bolnice najčešće pomoć lekara traže zbog alergijskih tegoba na ambroziju i drugih alergena. Oni koji već imaju dijagnozu počinju ranije da uzimaju terapiju kako bi umanjili neprijatne simptome.

Najbolji način za borbu protiv ambrozije je imunoterapija koja se sprovodi van sezone cvetanja ambrozije tako što se pacijentima daju male doze alergena. Tegobe olakšavaju antihistamici, kao i razne kapi za nos i oči.Oni koji se bore sa alergijom trebalo bi da izbegavanja šetnju gde ima ambrozije takođe se preporučuje često tuširanje i pranje kose,ali i držanja zatvorenih prozora. Oni koji imaju mogućnosti tokom avgusta mogu spas od ambrozije da potraže na planinama ili moru.