Ekologija

 

Još 7 miliona za životnu sredinu

PANČEVO, 18. novembar 2015. (TV Pančevo) – Gradsko veće je dalo saglasnost na izmene Programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine. Najvažnije izmene odnose se na tri nove aktivnosti koje će biti finansirane iz ovog fonda. Reč je o čišćenju kotlarnica, odnosno rezervoara i prostorija JKP-a „Grejanje“, sanaciji prostora oko GIP-a, gde je usled požara nastao opasan otpad koji treba ukloniti, i izmuljivanje Tamiša na prostoru gde se nalazi splav koji je dobijen u okviru projekta „Rock and river“.

 

Bez merenja amonijaka i azotnih oksida i dalje

PANČEVO, 9. novembar 2015. (TV Pančevo) – U Aztoari kažu da su novim ulagnajima smanjili ispuste na svom dimnjaku kada je reč o azotnim oksidima. Ali, problem je u tome što nemamo trenutno načina da to proverimo. Jasno je da su prethodne nedelje problem bili ćađ i suspendovane čestice, pa u gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da start Azotare na to svakako nije mogao imati uticaja. Ali, na pitanje zašto gradski monitoring već duže ne meri ni amonijak ni azotne oskide, materije koje mogu da stignu iz Azotare, odgovor je da je problem u serviserima.

   

Zatvoren fekalni šaht za cisterne na Dunavu

PANČEVO, 6. novembar 2015. (TV Pančevo) – Pokrajinski vodoprovredni inspektor zabranio je upotrebu fekalnog šahta za ispuštanje otpadnih voda iz cisterni. Prema rešenju inspektora ovaj fekalni šaht biće zatvoren sve dok JKP „Vodovod i kanalizacija“ ne dobije vodnu dozvolu za njegovo korišćenje. Do tada na teritoriji Grada ne postoji mesto na kojem se cisterne sa otpadnim vodama mogu prazniti legalno.

   

Mulj iz kišne kanalizacije u Tamišu

PANČEVO, 5. novembar 2015. (TV Pančevo) – Šetači po keju uočili su mrlju baš na mestu gde u Tamiš ističe kišna kanalizacija, kod Crvenog magacina. Ubrzo su se na licu mesta pojavile inspekcije, kao i nadležni iz JKP-a „Vodovod i kanalizacija“. Pošto je posle konsultacija zaključio da je verovatno reč o mulju iz cevi, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov naložio je da se zatvori ovaj kolektor. A ekipe gradske kanalizacije na terenu traže mesto gde je došlo do proboja u kišnoj kanalizaciji.

   

Magla spustila čađ na grad

PANČEVO, 5. novembar 2015. (TV Pančevo) – Tokom poslednja dva dana, u večernjim i jutarnjim satima, Zavod za javno zdravlje registrovao je povećanje koncentracije čađi u vazduhu. Direktorka Zavoda, doktorka Mica Sarić Tanasković, izjavila je za Televiziju Pančevo da su ta merenja uobičajena za ovo doba godine i da će se slična situacija zadržati i narednih nekoliko dana.

   

Tamiš očišćen i od plutajućeg otpada

PANČEVO, 24. oktobar 2015. (TV Pančevo) – Akcija čišćenja reke Tamiš od starog mosta do Brodogradilišta, u kojoj je uzelo učešće više od 20 mladih ljudi i isto toliko ribolovaca sa svojih 15 čamaca, dala je efekta. Sve manje je otpada na samoj reci. Akciju je sproveo Pokret gorana i centar volontera Pančeva na inicijativu Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara „Tamiš“.