Neznatan broj obolelih od sezonskog gripa

PANČEVO, 15. mart 2016. (TV Pančevo) – Od prošle nedelje i zvaničnim laboratorijskim analizama potvrđen je virus sezonskog gripa u Pančevu. Međutim, lekari iz Zavoda za javno zdravlje istakli su da epidemije nema i da je broj obolelih manji u odnosu na isti period prošle godine.

Krajem prošle nedelje u Pančevu je potvrđen virus gripa A H1N1 kod pacijenta čiji je uzorak uzet iz Predškolskog dispanzera Doma zdravlja. Uzorci su uzeti i pacijentima u Opštoj bolnici Pančevo i u Opštoj bolnici Vršac, ali kod tih pacijenata prisustvo virusa gripa nije potvrđeno. Nema razloga za brigu jer se radi o sezonskom gripu, istakla je doktorka Olivera Stanišić, epidemiolog u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje.

– Radi se o detetu koje se potpuno oporavilo i koje je sada dobro. Ovo je grip koji se javlja svake sezone, pa tako i ove godine. Što se tiče broja obolelih kod kojih se sumnja da imaju oboljenja slična gripu, taj broj je daleko ispod epidemijskog praga i daleko manji u odnosu na posmatrani period prošle godine – izjavila je Olivera Stanišić.

Novi uzorci nisu uzimani jer je dobijena laboratorijska potvrda da virus sezonskog gripa cirkuliše na teritoriji Pančeva. Takođe je potvrđeno da je virus slabog inteziteta i za sada nije neophodno uzimati nove uzorke, napomenula je doktorka Stanišić.

– Sve osobe koje imaju simptome – naglo nastala visoka temperatura preko 38, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje iz respiratornog trakta, to se definiše kao oboljenje slično gripu. Kada dobijemo i laboratorijsku potvrdu, onda je to grip s laboratorijskom potvrdom – objasnila je dr Stanišić.

Grip mora da se odleži jer se organizam bori da pobedi virus, naglasili su lekari. Antibiotici ne pomažu. Treba unositi dosta tečnosti i lekove za snižavanje temperature. Takođe je obavezno i provetravanje prostorija, što je važno u borbi protiv gripa.