Baner

Zaštita dece na internetu

PANČEVO, 14. februar 2010. (TV Pančevo) - U Srbiji je 2009. proglašena godinom zaštite dece na internetu. Nadležni kažu da roditelji treba više da razgovaraju sa decom o upotrebi interneta. U planu su seminari i konferencije kojeimaju za cilj edukaciju roditelja i nastavnika o opasnostima koje prete deci na internetu.

Ministarka Jasna Matić je kao glavni problem navela to što deca često na internet postavljaju fotografije, ili lične podatke, koji mogu biti zloupotrebljeni. Ona je istakla da roditelji moraju da znaju gde njihova deca provode vreme i kome ostavljaju podatke. Matićeva je napomenula da u Srbiji nema istraživanja koliko dece koristi internet ali da iskustva Evropske unije pokazuju da je 90 odsto dece svakodnevno na internetu, dok trećina njih doživi neku vrstu internet zlostavljanja.

Generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko podsetio je na to da je prošle godine pokrenuta akcija uvođenja besplatnog interneta u škole širom Srbije i naglasio da je upravo zato važno imati svest o značaju nadzora nad pristupom dece raznim sadržajima.

Ministarstvo, u saradnjom sa kompanijom Majkrosoft, planira brojne edukativne akcije čiji je glavni cilj edukacija roditelja i nastavnika o opasnostima koje prete deci sa interneta.

Jedna od takvih akcija "Klikni bezbedno" sprovedena je i u pančevačkoj školi "Sveti Sava" u Pančevu.

Nastavnica informatike u OŠ "Sveti Sava" Milena Mihailović Jovanović kaže da su deca upozorena na sve opasnosti koje vrebaju na internetu.

- Deci redovno ukazujemo na sve rizike. Upozoravamo ih da ne ostavljaju brojeve telefona i lične podatke, da ne stupaju u komunikaciju sa nepoznatim osobama, rekla je nastavnica informatike.

Evropska unija je potpisala sporazum sa 17 internet mreža za druženje, uključujući Fejsbuk, Majspejs i Gugl, za poboljšanje zaštite tinejdžera od siledžijskog ponašanja na internetu.

Internet operateri, takođe, moraju da osiguraju da internet profili i kontakt liste maloletnih korisnika budu postavljeni uz najveću zaštitu privatnosti.