Baner

Vreme za sadnice i ukrasne biljke

PANČEVO, 18. novembar 2017. (TV Pančevo) – Na pančevačkoj Zelenoj pijaci, osim dobre ponude voća i povrća, u ovo doba godine sugrađani mogu kupiti i razne vrste sadnica voća i ukrasnog voća i četinara. Kako prodavci tvrde, cene nisu menjane poslednjih pet godina, a sve što je u ponudi odgovara našem području. Ko razmišlja o sadnji voća ili nekih četinara sada je pravo vreme da to uradi jer preko zime sadnice se lakše promaju i traže manje nege.

Zoran Tijarić iz Kruševca 17 godina na istom mestu na pančevačkoj Zelenoj pijaci prodaje sadnice. U ponudi su sadnice voća, ukrasnog voća i četinara. Sadnice kajsije koštaju 200, kalemovi loze 100, aronija 300 dinara. U ponudi su i četinarske biljke i cena se kreće od 500 do 1200 dinara za tuje koje su visine od oko metar i sedmadeset. Ima mnogo starih mušterija koje uvek dovedu sa sobom nove, kaže Tijarić.

- Uglavnom dolaze mušterije koje su već kupovale sadnice kod mene i sa sobom dovode projatelje. Ima ozbiljnih koji se bave - kaže Zoran Tijarić, prodavac sadnica.

Da se proizvede kvalitetna sadnica, potrebno je vreme. Prvo se posadi osnova, koja se kalemi. Ko razmiljša da počne ozbiljno da se bavi voćarstvom ili samo da ukrasi baštu nekom voćkom, sada je pravo vreme, jer preko zime sadnice se lakše primaju i traže manje nege, kaže Tijarić.

- Dve godine treba da se proizvede sadnica. Prve godine posadi se podloga, na koju se kalemi. Ostaje do jeseni i onda se vadi. Pravo vreme je za sadnju. Zimi žile prorade u zemlji jer je dole toplo. Bez problema napreduje i na proleće nema potrebe za zalivanjem. Sve zavisi od čoveka koji kupi, kako održava. Obično rađaju posle 2 ili 3 godine - objašnjava Zoran.

Sadnice koje se nalaze u prodaji su iz Kruševca, dok su ukrasne biljke iz Šiljegovca i Ribarske banje, kažu prodavci. Sve sadnice koje se mogu kupiti na pančevačkoj Zelenoj pijaci su biljke koje dobro uspevaju u našem području.