Baner

Vili - neobičan kućni ljubimac

PANČEVO, 1. avgust 2018. (TV Pančevo) – Navikli smo da ljudi iz našeg okruženja za kućne ljubimce imaju pse, mačke, ribice, papagaje i ponekog glodara. Ipak, tu su i oni sa neobičnim životinjama. Ekipa RTV Pančevo posetila je Damira Kapetanovića, koji deli svoj životni prostor sa dva pitona.

Reptili su od nedavno dostupni u pet šopovima Srbije, u najrazličitijim bojama i varijantama. Ove životinje se mogu poručiti i preko interneta, kao i prateća oprema koja ide uz njih. Šta je sve potrebno kako bi jednom reptilu pružili odgovarajući dom pitali smo Damira Kapetanovića. On se teraristikom bavi već deceniju.

Ljubav prema životinjama "rodila" se u detinjstvu, pa pored reptila on gaji i druge životinje. Napomenuo je da ovu ljubav preneo i na svoju decu.

Ofidiofobija, strah od zmija je jedan je od najčešćih strahova kod ljudi. Studije su pokazale da se ovih reptila plaši trećina ljudi. Oni se plaše zmija jer vlada uverenje da ovi reptili žele da pojedu svog vlasnika. Istina je da većina zmija koje žive kao kućni ljubimci nikada ne bude dovoljno velika da bi mogla da pojede čoveka.U njihovoj prirodi nije da napadaju prve osim ako ne moraju da se brane.

Početnici koji žele da čuvaju zmije kao kućne ljubimce trebalo bi da vode računa pri izboru vrste. Različitim vrstama su potrebni različiti uslovi, pa bi za početak trebalo nabaviti onu koja nije zahtevna za čuvanje. Mogi stručnjaci se slažu da je najbolji izbor kukuruzni smuk koji se može naći u uzgajivačnicama za 20 evra. Naš sagovornik ističe da se ipak može početi i sa pitonima.

Damir se godinama bavi teraristikom. Svoje životinje izlaže i edukuje ljude kako bi podigao svest o tome da su reptili kao i drugi kućni ljubimci kojima je potrebna ljubav i pažnja.