Baner

Veverice naselile Narodnu baštu

PANČEVO, 22. april 2010. (TV Pančevo) - Širom sveta danas se obeležava Dan planete Zemlje. U Pančevu je ovim povodom organizovano niz manifestacija. Centralni događaj bilo je puštanje veverica u Narodnoj bašti, a u centru grada Gorani su organizovali „Prolećni karneval“ kojim su obeležili 50 godina svog postojanja i rada.

Godinu dana posle otvaranja Narodne bašte, gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović danas je simbolično pustila prvu vevericu od njih 10 koje će od ovog 22. aprila biti dopuna sadržaja u našem najlepšem parku.

- Ponosna sam što i posle godinu dana, Narodna bašta izgleda kao da je juče otvorena. Mi smo ljudi koji znamo da čuvamo, da se brinemo o onome što imamo, rekla je gradonačelnica za TV Pančevo.

JKP „Zelenilo“ je nabavilo veverice od odgajivačnice u Subotici i prema rečima Danila Bjelice, direktora „Zelenila“, veverice su pre nekih 30-ak godina bile sastavni deo Narodne bašte.

- Hteli smo da ih vratimo u njihovo prirodno stanište. U sledećih 10 dana ovde će biti 20 veverica. Sve je to u okviru ekološke priče u Pančevu, rekao je za TV Pančevo Danilo Bjelica.

U obeležavanju 22. aprila, Dana planete zemlje, u Narodnoj bašti bili su i učenici OŠ „Branko Radičević“, mladi članovi Ekološkog kluba „Soko“ koji su pravili kućice za ptice koje se nastanjuju u Narodnoj bašti, kao i članovi NVO „Zelena linija“, koji su zajedno sa „Zelenilom“ poklanjali cveće posetiocima.

I pored loših vremenskih prilika prisutni mališani nisu se obeshrabrili pa su zajedno sa gradonačelnicom Vesnom Martinović crtali prolećne motive i radovali se novim stanovnicima Narodne bašte, vevericama.

JKP „Zelenilo“ najavljuje za polovinu maja dane zelenila, u kojima će prevashodno uživati naši najmlađi sugrađani.

Povodom svetskog Dana planete zemlje i maturanti Mašinske škole su zasadili sadnice u školskom dvorištu. Jednu sadnicu tuje posadili su završni razredi 3. stepena, a druga je posađena za završne razrede 4. stepena. Pored ovog dešavanja u holu škole, đacima je prikazana prezentacija o očuvanju planete zemlje i deljen im je promotivni materijal o štetnosti buke koji je pripremio Zavod za javno zdravlje. Ovu akciju organizovala je Ekološka sekcija Mašinske škole koju vodi profesorka Mira Subotin.

- Učenici su različito zainteresovani, ali uvek je prisutno oko 10 učenika u ekološkoj sekciji, rekla je za TV Pančevo Mira Subotin, mentor Ekološke sekcije.

- Trudimo se da ljudima govorimo da treba da sačuvaju planetu, ne zbog sebe, nego zbog drugih. Podsećamo ih da brinu o planeti jer na taj način brinu i o sebi, kaže Slobodan Nastasović, učenik IV razreda Mašinske škole.

- S obzirom da živimo u zagađenom gradu, potrebno je da sadimo što više drveća, da bi naša okolina bila zdravija. Ne bi trebalo da bacamo smeće i da prljamo okolinu jer to sve utiče na zagađenost grada, rekao je Predrag Stamenković, učenik I razred Mašinske škole.

Gradska uprava organizovala je radionicu za učenike i nastavnike na temu „Materija van svog mesta“. Doktor Vladimir Janković, stručni saradnik Istraživačke stanice Petnica, govorio je o istorijskim začkoljicama u vezi sa zagađenjem životne sredine. On je predstavio i kurs koji je više godina vodio na Univerzitetu u Mančesteru pod nazivom „Kriza prirode“.

Ovaj dan obeležili su i Pokret gorana i Centar volontera Pančeva koji su organizovali manifestaciju „Prolećni karneval“. Pokret gorana je ovom prilikom obeležio i svoj jubilej 50 godina postojanja i rada. U okviru ove manifestacije Gorani su postavili štandove sa cvećem, sadnicama drveća i raznim zelenilom.