Baner

Tegla domaćeg ajvara između 500 i 600 dinara

PANČEVO, 13. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Domaći ajvar uvek je bio delikates za čije pravljenje treba uložiti dosta truda i novca. Međutim iako je industrijski duplo jeftiniji ne može da zadovolji kvalite ajvara od pečene parike. O ukusima ne treba raspravljati ali kada je cena u pitanju većina naših sugrađana odlučuje se da pravi male količine domaćeg ajvara.

Ajvar je omiljen proizvod od paprika koji volimo da konzumiramo tokom zime. Pored truda računica je jasna, kilogram domaćeg ajvara na pijaci kupujemo za 500-600 dinara, dok za teglu industrijksog ajvara treba izdvojiti 200 dinara. Ako sami pravimo treba nam za jednu teglu čak 3 kilograma crvene paprike.

- Potrebno je 3 kilograma za jednu teglu. Mi smo do sada prodavali 500-600 dinara. Ne pravim od barene paprike, to kod mene ne bi prošlo jer imamo svoje dugogodišnje mušterije – rekla je prodavačica.

Trgovci naglašavaju da je povrće skupo zbog sušne godine, a kupci ipak vole da kupe domaće i ostave pomalo domaćeg ajvara.

- Ne pravim ajvar, samo ispečem sa jajima. Kupujem u prodavnici uglavnom ajvar, ali nije to to.

- Malo sam pravila a tu i tamo kupim iz prodavnice. Nije loš, zavisno od propizvođača.

- Ove godine nisam, inače pravim ajvar možda ću sad i ajvar sa parikama pečeni mnogo ukusnije i jeftinije kada sami naparavite , domaći je lepši nego kupovni da budemo iskreni.Ima posla ali nije teško kada se jede zimi.

Ako se ipak odlučimo da sami pravimo ajvar još uvek ima vremena, jer je trenutno cena crvene paprike niža nego prethodnih nedelja, pa se sada na Zelenoj pijaci može kupiti na više i za 50 dinara. Za oko 10 tegli domaćeg ajvara potrebno je oko 20 kilograma paprike, oko 100 do 1200 dinara treba dodati i ulje, luk i ostale sastojke. Ipak neophodan je i veliki trud domaćice koja ga pravi, ali ipak sve se zaboravi kada se konzumira tokom zimskih dana.