Baner

Takmičenje u kucanju jajima u Kačarevu

PANČEVO, 05. april 2010. (TV Pančevo) - U okviru Uskršnjih svečanosti, Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva na platou ispred Mesne zajednice organizovalo je Uskršnje takmičenje u tucanju farbanim jajima. Izabrano je i najlepše ukrašeno jaje, najmanje i najveće jaje.

Po rečima organizatora ovo je 1. put da se organizuje ovakva manifestacija u Kačarevu. Udruženje „Vardar“ pokušava da tradiciju koja je nekad bila prisutna u Kačarevu i Makedoniji, održi i danas.

- Biće izabrano najlepše, najtvrđe, najmanje i najveće jaje. Imamo muziku iz Jabuke i gajdaše. Nagradićemo simboličnim nagradama prva 3 mesta. Najvažnije je da se mi skupimo i da ovaj veseo dan, praktično pobedu života nad smrću proslavimo pesmom i igrom, rekao Sima Najdoski, iz Udruženje Makedonaca „Vardar“.

U takmičenju u tucanju Uskršnjim jajima učestvovalo je oko 50 mališana, a najtvrđe jaje imao je Viktor Ivanovski.

- Moja tehnika je što sam ovde pobedio i osećam se bolje. Slučajno sam izabrao moje pobedničko jaje, jer je bilo šiljasto, rekao je Viktor Ivanovski.

Po oceni žirija najlepše ukrašeno jaje imala je Tamara Božović, najveće jaje doneo je Sima Najdoski, dok je najmanje jaje bilo u posedu Ljubice Božović.

- Moja jaja su od ukrasnih ptica, kikireca, učestvovala sam i ranije na izložbama ukrasne živine, rekla je za TV Pančevo Ljubica Božović.

Uz trubače i pesmu na platou ispred Mesne zajednice u Kačarevu, Nacionalni savet Makedonaca i Udruženje „Vardar“ obeležili su Uskrs. Organizatori su čestitali svima praznik i podelili Uskršnja jaja.