Baner

Sve bolja ponuda na Zelenoj pijaci

PANČEVO, 11. mart 2017. (TV Pančevo) - Svakoga dana ponuda na pančevačkoj Zelenoj pijaci je sve bolja. Iz nedelje u nedelju, i pored toga što je vreme još uvek promenljivo, sve je više ranog povrća. Cene ovih proizvoda nisu se mnog promenile od početka sezone, razlog za to je što još uvek ima mnogo više robe iz uvoza nego iz domaćih plastenika. Šta će se pazariti, zavisi od cene, ali i od kvaliteta i poverenja, kažu naši sugrađani.

Pre polovina marta, vreme je još uvek promenljivo, periodi lepog i toplog vremena smenjuju se sa zahlađenjima i kišom. Slična situacija i na Zelenoj pijaci. Na istoj tezgi može se kupiti zimnica, ali i rano povrće, mladi luk, rotkvice ili tikvice. Ranog povrća, najviše ima iz uvoza, mada povrtari polako počinju da iznose i sopstvene proizvode iz plastenika. Tako se mladi luk može kupiti za 35 dinara veza, rotkvice i zelena salata su 50, a spanać 120 dinara za kilogram.

- Neke mušterije kažu da su cene slične ili da su neki proizvodi čak i skuplji nego u radnjama. Sve zavisi od robe, ima uvozne, jer domaća nije stigla pa ćemo da vidimo šta će biti. Proizvodi će biti jeftiniji kako se bude povećavala ponuda - kaže Gordana Žuržulj, povrtarka.

Sugrađani još uvek kada se odlučuju šta će kupiti razmišljaju o kvalitetu proizvoda koji kupuju, ali većina ima „svoje“ ljude od poverenja kod kojih se pazari.

Na cenu poljoprivrednih proizvoda mnogo uticaja ima vreme. Ova zima bila je hladna i odužila se, tako da veće količine domaće robe još uvek nema u ponudu, nego je to roba iz uvoza. I prodavci, ali i kupci, očekuju veća sniženja kada ponuda povrća bude sve veća.