Baner

Stiže povrće iz domaćih plastenika

PANČEVO, 18. mart 2017. (TV Pančevo) – Ponuda na pančevačkoj pijaci sve je bolja. Ranog povrća sve je više u ponudi jer je stigla i roba iz domaćih plastenika. To se odražava i na cene te robe. Tako se mladi luk iz domaćih plastenika može kupiti po 30, a rotkvice i zelena salata za 50 dinara. Što se tiče voća ove subote, na tezgama pored jagoda, kojih je sve više, mogu se naći i breskve i lubenice.

Rano proleće je vreme kada se na zelenoj pijaci može kupiti voće kojeg najviše ima u ponudi zimi, kao što su pomorandže, mandarine ili banane. U isto vreme na tezgama sugrađani mogu da vide i kupe voće iz uvoza koje mnogo kasnije stiže iz domaćih voćnjaka, vinograda ili njiva. Tako se mogu kupiti jagode za 500 dinara, grožđe za koje treba izdvojiti od 800 do 1000 dinara za kilogram, ali i breskve koje trenutno koštaju 500 ili lubenice i dinje koje koštaju 400 dinara. Ipak, najviše naši sugrađani još uvek kupuju povrće, kako rano, tako i ono od prošle godine, koje neće još dugo biti u ponudi, kao što su crni luk i stari krompir, koji je dobrog kvaliteta.

- Da kupuju od poznatih, od onih u koje imaju poverenje. To je osnovno. Kod krompira treba voditi računa jer ga ima dosta promrzlog. Nije sve što je jeftino dobro. On ne može da se prepozna dok se ne preseče. Moj savet - ili tražite da preseku jedan krompir ili sami na licu mesta presecite, pa ako ne valja, vratite - kaže Kosta Trebješanin, povrtar.

Cene ranog povrća polako su sve niže kako se pojavljuju proizvodi iz domaćih plastenika. Na tezgama se može kupiti domaći spanać, mladi luk, zelena salata i rotkvice, dok su krastavci, tikvice i patlidžan još uvek iz uvoza što se vidi i po cenama. Niže cene svog povrća mogu se očekivati tek polovinom aprila, kada povrtari u većim količinama ponude svoje proizvode.